Vet du noe om «Bella»?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerAlle har hørt om krigshelten Petter Moen. Svært få kjenner historien om hans kone Bella. Hun var også en del av krigshistorien.

Kan du hjelpe meg å skrive den historien?

Mitt navn er Knut Hovind, og jeg er en historieinteressert journalist fra Oslo. Jeg har nylig lest boka «Petter Moens dagbok». Den har berørt meg dypt. Petter Moen var fra Drammen, og en av lederne for den illegale presse under krigen. Han ble arrestert og satt på enecelle på Møllergata 19 i Oslo. Her skrev han en dagbok ved å stikke hull på fengselets toalettpapir med en stift fra blendingsgardinen. Rundt 1400 ark ble skrevet, rullet sammen og gjemt under cellegulvet via en luftekanal.

Etter sju måneder i fengsel ble Moen sendt med et fangeskip til Tyskland. Skipet gikk på en mine utenfor svenskekysten og sank. 45 av i alt 50 norske krigsfanger omkom. Petter Moen var en av dem.

Om bord i båten, bare noen timer før den gikk under, hadde Moen fortalt til noen av de andre fangene om dagboken han hadde skrevet. En av dem var blant de fem overlevende. Ved krigens slutt, meldte han fra. Cellegulvet ble brutt opp, og man fant hele dagboken i behold.

I 1949 ble boken utgitt på Cappelens forlag under tittelen «Petter Moens dagbok.» Boken kom i mange opplag, og ble også oversatt til flere språk.

Dagboken blir av mange sett på som det mest autentiske dokument under krigsårene i Norge. Og dette er ingen «helteberetning». Petter Moen forteller om sin gråt, sine hjelpeløse bønner, om skammen og fortvilelsen over å røpe sine kamerater under tortur, om sine angstrier, om sin slette samvittighet og om sine tanker om kjærlighet, Gud og død ...

Han skriver også meget om sin kone Bergliot Fjeld Gundersen som han giftet seg med i 1940. Petter kaller henne bare «Bella» i dagboken.

På internett har jeg funnet ut følgende om Bergliot: Hun ble født 20. februar 1908 og døde i 1984. Hun ble, som sin mann, arrestert under krigen og satt på Grini. Bergliot var datter av glassmester Bernhard Fjeld Gundersen og Mathilde Karoline Jacobsen Seveland. Jeg vet ikke om hun ble født i Drammen, men vokste etter all sannsynlighet opp i byen eller i umiddelbar nærhet.

Jeg er veldig nysgjerrig på hennes skjebne, og har vært i kontakt med både lokale historikere og Byarkivet i Drammen for å få vite noe mer om henne, men de kan ikke hjelpe meg.

Er det noen av leserne av Drammens Tidende som kjente «Bella», hadde jeg vært svært takknemlig om de kunne kontakte meg. Jeg har e-post knut.hovind@egmont.com og nås på telefonnummer 95 75 35 18.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags