Å piske seg selv med gulrot: Motivasjonelle monopol-penger vs. hard cash

SLITNE SJEKKEREPLIKKER: «De som er like innbilske som lettlurte vil kanskje falle for denne museums-katalogen av slitne sjekkereplikker», skriver Marianne Johansen i et provosert svar til Anja H. Olafsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

SLITNE SJEKKEREPLIKKER: «De som er like innbilske som lettlurte vil kanskje falle for denne museums-katalogen av slitne sjekkereplikker», skriver Marianne Johansen i et provosert svar til Anja H. Olafsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det man ikke setter pris på, er man heller ikke villig til å betale for.

Når førsteamanuensis Anja H. Olafsen (fra Handelshøyskolen ved Høgskolen i Sørøst-Norge) i onsdagens DT reklamerer så varmt for den nært forestående motivasjonskonferansen ved HiSN, avslører hun raskt hvor landet ligger.

Tulleforskning om snikete metoder for å lure enda mer arbeidsinnsats ut av folk mot enda mindre betaling er noe gamle kranglefantekjerringer som meg avslører ganske så kjapt, og at noen kan gå og heve lønn for slikt resirkulert oppgulp sier mer enn nok om hvor mye for mye feilfordelte penger samfunnet vårt har.

For det første, frøken Olafsen: Hvis vi «legger til rette for» autonom motivasjon, har vi allerede grepet såpass mye inn i prosessen at den går over til å bli kontrollert (men det har sikkert alle tiårene med forskning på feltet allerede avdekket.)

Og kontrollerte blir vi på alle bauger og kanter fra vugge til grav og vel så det. Heldigvis greier de fleste av oss å styre unna de mest åpenbare og krampaktige forsøkene, slik som f.eks. «Det som vi forskere snakker om i dag, kan være det du tar i bruk i morgen (…) Uansett kan du jo spørre deg selv og prøve å kjenne etter: Hva er det som får meg til å føle meg bra og verdsatt, og som gjør at jeg får lyst til å gjøre mitt beste?»

Her er noe du kan forske på, frøken Olafsen: Hvorfor havner utsagn som dette på suveren sisteplass sånn motivasjonsmessig sett hos meg og flertallet av alle med noenlunde gangvett?

Hvorfor skurrer bruken av ‘selvbestemmelsesteori’ sammen med ‘hvordan vi skaper best mulig motivasjon’ så kraftig at ethvert forsøk på å påvirke meg spontan-pulveriseres og drysser ned gjennom sprekkene i fundamentet for hele dette «forsknings»-området?

De som er like innbilske som lettlurte vil kanskje falle for denne museums-katalogen av slitne sjekkereplikker. Vi andre, som har familie å forsørge og regninger å betale, vil heller ha penger.

LES OGSÅ: Pleier fikk redusert stilling - saksøker kommunen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken