Det er vårt håp at dommen mot Ratko Mladic vil bidra til å lege sårene

DØMT: Ratko Mladic er nå dømt for folkemord. Her er han avbildet etter et sinneutbrudd i krigsforbrytertribunalet i Haag. Lars Petter Soltvedt (innfelt) skriver om viktigheten av denne dommen.

DØMT: Ratko Mladic er nå dømt for folkemord. Her er han avbildet etter et sinneutbrudd i krigsforbrytertribunalet i Haag. Lars Petter Soltvedt (innfelt) skriver om viktigheten av denne dommen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en gravlund i Kigali hviler 250 000 tutsi-ofre fra folkemordet i 1994. Vi legger hver og en, 30 studenter fra Høgskolen i Sørøst-Norge, en bukett vakre roser på deres minnesteiner. Uten evne til å forstå de grusomheter som utspant seg her for 23 år siden, da nærmere en million mennesker, kvinner og barn, med til dels sløve macheter ble hakket til døde.

Vel hjemme fra Rwanda hører vi at «Slakteren fra Bosnia», Ratko Mladic, har fått sin dom og er dømt til fengsel for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og noen av de verste krigsforbrytelser siden andre verdenskrig.

Dommen mot Ratko Mladic innleder sluttfasen til ICTY, ad-hoc tribunalet for det tidligere Jugoslavia. Det er ventet at dommen på livsvarig fengsel vil bli anket.

Vår viktigste sivilisasjonsutfordring er å bekjempe straffefrihet for slike forbrytelser som Mladic nå er dømt for.

Når det internasjonale samfunn ikke maktet å stoppe det folkemord som så tydelig for alle var underveis i Rwanda i 1994 og det folkemord og de forbrytelser mot menneskeheten som var underveis i Bosnia & Hercegovina i perioden 1992-1995, er det vår alles plikt å påse at de skyldige får sin dom. 

I tråd med vår felles rettsoppfatning og den straffefrihet som vil true det normative grunnlag våre samfunn bygger på.

I dag lever mennesker med ulik bakgrunn tilsynelatende fredelig sammen i Rwanda. Man skiller ikke lenger mellom Hutu og Tutsi. De er alle ett! Politisk evner man å se fremover og stake ut veien mot fremtiden – «The Rwandan Way».

Det er vårt håp at dommen mot Ratko Mladic vil bidra til det samme, til å lege de sår som fremdeles er lett å observere i Bosnia & Hercegovina.

LES OGSÅ: Nådeløs politisk policy kan være ulovlig

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken