I de siste dagene i valgkampen sa Høyre og Erna Solberg klart fra at de ikke vil forhandle med MDG når de skal danne regjering etter valget.

De er nok redde for at MDGs holdning til investering i oljeutvinning skal tappe Høyre for velgere og at de kan miste regjeringsmakt.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Den norske valgkampen minner meg om noe som skjedde i de siste episodene av Game of Thrones. Dette er en fiksjons-TV-serie som har gått noen år. Handlingen har hittil dreid seg om kamp om makt i et fiktivt land som ligner på De britiske øyer.

Handlingen foregår i et middelaldermiljø ispedd litt fantasy-ingredienser som drager og hvitvandrere som er zombieaktige skikkelser som truer denne verden.

Ganske fjernt fra vår valgkampvirkelighet, kanskje, men det som gjør serien så fasinerende er at maktkampen og livet til menneskene i denne fiksjonsverden er som i vår virkelige verden.

En av de viktige karakterene er Cersei Lannister som er en tyrannisk dronning. Hun er nådeløs i sin kamp om å beholde makten i familien Lannister på Jerntronen.

Ellers er det andre makthavere som slåss seg imellom og mot Lannisterne om å overta Jerntronen. En klassisk maktkamp bl.a. etter modell av rosekrigene i England på 1400-tallet.

Det er stadig borgerkrig, men en fare som truer med å utslette hele samfunnet, er på vei til dette landet. Det er hvitvandrerne. Dette er krigere som er vekket opp fra de døde som ingenting biter på annet enn en spesiell type stein eller ild.

Det er kort fortalt hva Game of Thrones handler om.

I en av de siste scenene møtes de ulike makthaverne til forhandlinger.

Jon Snow og hans støttespillere har sett og opplevd faren ved hvitvandrerne, og de har med en slik zombie til forhandlingene for å vise spesielt Cersei Lannister hva som truer.

Hun og hennes folk tror i utgangspunktet ikke på at det er noen slike vesener og at det utgjør en fare.

Men nå ser hun hva det er, og hun skjønner at det utgjør en stor fare. Hun sier etter hvert at hun vil se forbi motsetningene de har og stille med en hær for å bekjempe hvitvandrerne.

I scenen etter viser det seg at hun ikke vil stille opp likevel og heller bruke situasjonen til å styrke egen makt.

Så, hva har dette med valgkampen å gjøre? En tolkning av Game of Thrones er å se serien som en parallell til den moderne verden.

Der er ulike land og makthavere opptatt av å slåss seg imellom og bry seg om lite betydningsfulle ting. Samtidig er hele verden truet av klimakrise, som noen gamle menn ikke tror på.

Klimakrisa er symbolisert med disse hvitvandrerne som kommer over oss.

MDG har gjort seg til uvenns med både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. De vil ikke ha noe med MDG å gjøre selv om begge har sett klimakrisa – eller hvitvandrerne.

Erna gjør som Cersei, hun sier at vi skal stille opp, men vil ikke gjøre så mye ut av det fordi det truer Norges økonomiske makthaverne og norske arbeidsplasser.

Cersei er skikkelig fæl i serien og gjør mye som er grusomt. Erna Solberg derimot, er ei god dame. Da forundrer det meg at hun avviser MDG, og ikke tar alvoret innover seg.

Hvordan skal vi få stoppet disse hvitvandrerne – eller klimakrisa?

Det blir den viktigste oppgaven vi står overfor nå som valget er over.

LES OGSÅ: Politikerne svarer bonde Anders Hørthe