Hent pengene hjem!

SKRIBENTENE: Egil Ax og Christina Højer Mørkve.

SKRIBENTENE: Egil Ax og Christina Højer Mørkve.

Av
DEL

MeningerEuropa har mer å by på enn Middelhavets strender, pittoreske landskaper og arkitektur. Der er også penger, våre penger. Årlig bidrar Norge med sin kontingent til EØS-samarbeidet, og vi kjøper oss inn i diverse EU-programmer.

Vi i Høyre mener at vi kan bli enda bedra lokalt og regionalt til å sikre oss en andel av denne potten.

Drammen er en fantastisk by. Vi har hatt en rivende utvikling de siste tiårene, og har blitt et av landets perler. Samtidig er vi en internasjonal by, med mye spennende å by på fra mange kulturer. Men, vi eksisterer ikke et vakuum. Drammen er en del av Norge, og en del av det større Europa. Og i den settingen, kan Drammen med fordel ta større plass og benytte oss av de mulighetene som finnes både for nettverksbygging, kompetanseheving og prosjektutvikling.

EØS-avtalen og det europeiske samarbeidet har tjent oss, og tjener oss fortsatt, godt. Avtalen er tryggheten norsk næringsliv trenger i en ellers urolig og uforutsigbar verden.

EØS-avtalen sikrer norske bedrifter lik adgang på EU-markedet og den gjør det mulig for nordmenn oppholde seg, arbeide, studere, forske og etablere seg fritt i hele EØS-området. Dette er rettigheter mange i dag tar som en selvfølge, men som ikke ville vært der uten EØS-avtalen.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, kjøper vi oss inn i flere EU-programmer både på forskning, helse og utdanning.

Vi kjøper oss inn i disse programmene fordi vi tror at samarbeid med andre europeiske regioner vil bringe merverdi til prosjekter også her til lands. De senere årene har det også vært en uttalt strategi fra regjeringens side at kommuner og fylkeskommuner må bli flinkere til å hente de pengene vi betaler inn tilbake igjen, gjennom å søke midler til europeiske samarbeidsprosjekter. Her bør Drammen kommune og Buskerud fylke, med alle de fortrinn vi har, kunne ta en ledende rolle.

Både Drammen kommune og Buskerud fylkeskommune er med på mye spennende, og blant annet, så er vi medlemmer i Osloregionens Europakontor.

Deres kompetanse ligger nettopp i å veilede medlemmene i søknadsprosesser til europeiske midler, og å hjelpe til med å bygge disse nettverkene. Derfor fremmer Høyre forslag i både bystyret og fylkestinget hvor vi ber administrasjonene om å gå i enda tettere dialog med Osloregionens Europakontor, om mulighetene for å søke prosjekter, fortrinnsvis innenfor skole og tidlig innsats.

Samarbeid er bra, ekstra penger er bra, og kanskje kan vi også lære noe smart fra andre byer i Europa.

LES OGSÅ: Valgkomiteen ville ha ung politisk nestleder - det ville ikke flertallet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags