En kebabdebatt til å bli flau av

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som man roper i skogen, får man svar! Drammens Tidende samlet de tre innvandringspolitiske talspersoner i Ap, Høyre og Frp til kebabtreff og debatt om innvandring, og svaret i skogen ble presentert i avisa på lørdag.

At DT ikke klarte å få noen av disse tre, Masud Gharahkhani (Ap), Kristin Ørmen Johnsen (H) eller Jon Helgheim (Frp) til å fortelle med en eller to setninger hva som skiller dem i innvandringsspørsmålet, er betegnende nok.

Det blir mye retorikk. I store trekk er de enige.
Derfor var det ganske oppklarende også; så jeg la bort den opprinnelige vinklingen i dette innlegget: at jeg skulle være sur på DT som ikke inviterte en litt annen stemme fra Buskerudbenken til denne debatten.

Bakgrunnen for å samle de tre er selvsagt åpenbar: alle de største partienes talspersoner innen dette feltet er fra Buskerud. Dessuten har Gharahkhani kommet inn i manesjen med brask og bram. Eller med utestemme som Ørmen Johnsen kaller det.

Jeg blir kvalm i berg- og dalbaner, i bakseter på biler eller i småfly under turbulens. Jeg må innrømme at jeg fikk en snev av samme følelse da jeg hørte Aps nyslåtte talsperson boltret seg i radioens morgensending for et par uker siden. Skal Ap nå ta i bruk samme språkbruken som Listhaug? Bare rope det enda høyere? – Vår politikk skal være streng og rettferdig, sa Gharahkhani. I farta glemte han human. Dagen etter fikk han inn dette tredje ordet.

Det var åpenbart ikke bare jeg som fikk den ekle følelsen. Sterke stemmer i eget parti protesterte mot Gharahkhanis stil. Både Marte Gerhardsen, Gro Balas, Anne Holt og Buskeruds egen Åse Klundelien har sagt hva de mener. 

Jeg hadde jo håpet at det var dette tredje ordet, som Gharahkhani glemte, human – eller humanisme, sosialdemokratiet skulle fronte, sammen med arbeiderbevegelsen og i pakt med menneskerettighetene og Norges historie. Det er ikke så dumt med tanke på samarbeid med SV heller. Når Arbeiderpartiet ligger nede med brukket rygg, så ser det dessverre ut til at de sikter seg inn mot høyre på dette feltet. Nå gjelder det altså å ha den beste populistiske retorikken, å skryte av å være strengest mulig i klassen. I lang tid har Listhaug vært stolt over å ha fått ned antall asylsøkere til et internasjonalt minimum. Er dette noe å skryte av, i en verden med 60 millioner på flukt? I et Europa det Italia og Hellas tar støyten og vi i nord går fri?

Er vi blitt så rike og så navlebeskuende at vi ikke bryr oss lenger?

– Menneskerettighetene – og spesielt de delene av menneskerettighetene som verner flyktninger – er under økende press, sier lederen i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen. – Standardene reduseres stadig.

Nå trenger vi først og fremst politikere som hegner om dem, ikke svekker dem, sier han, og sikter til Ap sin nye talsperson. Så sant – så sant.  

Jeg hadde håpet at Gharahkhani virkelig hadde pekt på de forskjellene som tross alt er mellom høyrepartiene og de rødgrønne (med KrF på lag). Jeg hadde håpet at han nevnte de svakeste av de svakeste: de enslige, mindreårige asylbarna, forslagene i Stortinget, flertallet vi fikk mot Listhaug om å vurdere sakene deres på nytt. Men nei, jeg ser ikke noe i DTs debatt om det. I debatten konkurreres det bare om innstramming – innstramming og innstramming. Hvis Ap tror at de kan vinne stemmer fra høyresida på dette, tar de feil. Det er sjelden at en kopi er bedre enn originalen! Ta heller kamp mot Frp sine enkle formuleringer og frieri til det egoistiske i oss. Det er mitt innstendige råd. 

De aller fleste av slagorda som gjentas nå, fra de tre i denne debatten, er alle partiene enige om. Det er vel ikke vanskelig å være enig i en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk?

Verken SV eller noe parti ønsker seg åpne grenser. Noen av oss vil bare ta noe mer humane hensyn, sette sårbarhetskriterier til grunn før utsendelse, virkelig leve opp til Menneskerettskonvensjonen, Barnekonvensjonen osv. Er det for mye forlangt?

Vi har en mulighet for et flertall i Stortinget for en annen retning i disse spørsmålene, Gharahkhani. Den muligheten må vi bruke sammen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken