Alle er likeverdige

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerAlle mennesker er likeverdige, der er jeg enig med Tony Burner (DT 9. juli). Dette er grunntanke i den vestlige sivilisasjon.

Ut fra dette går Burner til angrep på Frps vedtak om forbud mot bønnerop. Spørsmålet er om bønnerop må tillates ut fra religionsfriheten. I den såkalte «krusifikssaken» slo Menneskerettsdomstolen i Strasbourg fast at et land har rett til å prioritere sin egen kultur, inkludert religion (2011). Spørsmålet var om en ateist kunne kreve at et kors på veggen i klasserommet måtte tas ned, fordi det brøt med at undervisningen skulle være i tråd med religionsfriheten. Domstolen sa nei til dette, og poengterte at et kors på veggen ikke innebærer indoktrinering.

Bønnerop derimot kan sies å være indoktrinering, for her blir den muslimske trosbekjennelsen ropt ut fem ganger om dagen, og man proklamerer Allahs og profetens overhøyhet.

SV har tradisjon for å kjempe for kvinnefrigjøring. Hvordan ligger det an med kvinnens posisjon i islam? Er det likeverd når en mann kan ha fire koner, og en mann kan bytte ut en kone? Hva med skilsmisse-reglene? Eller rettssaker der kvinnens vitneutsagn teller halvparten av mannens? Hva med arvesaker der hovedregelen er at jenter arver halvparten av hva gutter arver?

Kanskje Tony Burner og SV skulle rette innsatsen sin mot dette feltet?

Et like viktig tema, siden de fleste i Norge ikke er muslimer: Har islam likeverd mellom muslimer og ikke-muslimer? Koranen sier at «de vantro er en klar fiende for dere» (4:102).

Er det mulig å få til et moderat islam som bygger på likeverd?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags