Høgskolen kan håndtere ansiktsplagg

SVARER DTS KARIANNE BRAATHEN: Halvor Austenå, viserektor for utdanning og studiekvalitet, Høgskolen i Sørøst Norge

SVARER DTS KARIANNE BRAATHEN: Halvor Austenå, viserektor for utdanning og studiekvalitet, Høgskolen i Sørøst Norge Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. I redaktørens leder den 26. september tillegges Høgskolen i Sørøst-Norge meninger som ikke er i overensstemmelse med den høringsuttalelse som høgskolen har avgitt i forbindelse med regjeringens forslag til et forbud mot ansiktsplagg ved universiteter og høgskoler.

Sitat: «For Høgskolen i Sørøst-Norge er individets rett til religiøs utfoldelse viktigere enn fellesskapets rett til kommunikasjon, tillit og trygghet.»

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

HSN er enig med redaktørens passasjer om tillit og åpenhet. Likevel mener vi at tillit og åpenhet ikke skapes eller styrkes gjennom nasjonale forbud.

Vi vil understreke, slik vi gjør i høringssvaret, at dersom ansiktsplagg skaper utfordringer i en utdanningssituasjon, er det noe høgskolen har regler og systemer for å kunne håndtere selv.

Skikkethetsregler for profesjonsyrkene gjør at kommunikasjon og hygiene er overordnet individets rett til heldekkende plagg.

På studier som ikke er profesjonsstudier, for eksempel bachelor i historie, mener vi at lik rett til utdanning er overordnet studenters klesplagg. Her er det viktigere at noen kan ta et studium enn hva de har på seg.

Vi har flere internasjonale studier, blant annet i International Teacher Education for Primary Schools og master i Human Rights and Multiculturalism. Selv om ingen studenter noen gang har brukt ansiktsdekkende plagg på disse studiene, er vi bekymret for hva slags signal man sender ut med et forbud mot visse klesplagg.

Dette vil også stride direkte med filosofien bak et program som omhandler menneskerettigheter og multikulturalisme.

Så selv om HSN er helt enig med redaktøren om viktigheten av åpenhet og tillit på alle nivåer i utdanningssystemet, er vi uenige om virkemidlene.

Vi mener dagens regelverk er godt nok, og er heller ikke fremmed for en plikt for dialog med den det gjelder idet en slik situasjon måtte oppstå.

LES OGSÅ: Sier nei til nikab-forbud

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken