Helt eller heltinne er en betegnelse på en særdeles beundringsverdig person som har utført en stor dåd og som av den grunn har vunnet stor heder og ære, eller som i fare og motgang fremviser mot og vilje til selvoppofrelse for et større gode. De fleste vil vel assosiere dette med store krigshelter som Gunnar Sønsteby, Max Manus og Gregers Gram. Førstnevnte er eneste innehaver av Krigskorset med tre sverd. Dette er helter med stor H.

Store idrettsstjerner gjennom tidene som «Hjallis», Marit Bjørgen og Oddvar Brå har også heltestatus hos det norske folk. Morgendagens helter, gårsdagens helter og hverdagshelter. Alle beskrevet ned til minste detalj. Men jeg ser ikke spor av mine helter. Hvor er de beskrevet?

LES OGSÅ: Vi må snakke om og praktisere diversitet

Øyeblikkshelten er femminuttershelten som tar et viktig valg som hjelper andre. Øyeblikkshelter finnes det mange av også i Drammen. Jeg anser meg selv som en øyeblikkshelt. Det skal ikke mer til enn pølser på hjemmebane så har jeg fått gullmedalje og helsestatus i hele to minutter. «Superhelter» spiller en viktig rolle i oppveksten. Hvem husker ikke superhelter som Batman, Lynvingen og Supermann? Jeg tror alle har en superhelt i seg. Mine største helter er en type superhelter. Men de er nokså usynlige i offentligheten.

Mine helter er de som hver dag jobber med inkludering i idrettslag. De som til sammen utgjør både hverdagshelter, superhelter og morgendagens helter. De som tilrettelegger for at små helter skal få lov til å skinne. Wikipedia har over 35 millioner artikler på 287 språk, men ingen av dem beskriver mine helter. Her kommer den, Wikipedia: Oppskriften på en inkluderingshelt kokt på de beste ingredienser:

● En god porsjon raushet.

● Rør i rikelig med kompetanse og tilsett en klype tålmodighet.

● To skjeer med motivasjon og idrettsglede.

● Tilsett en dose humor for å møte motgang.

● Bland i en passe dose med rollemodellpulver.

Dryss over lagånd, innsats og kameratskap så har du verdens beste inkluderingshelt. For å få et best mulig resultat må det kokes sakte over tid. På den måten kommer det til syne en helstøpt solid smak.

Det spesielle med denne oppskriften er at den må kokes hver dag. Den må holdes ved like hele året. Sånn er det med inkluderingshelter, de kommer ikke av seg selv. Det kreves hardt arbeid for at helten skal holdes ved like – og ofte må helten selv sørge for dette. Det er de som til daglig jobber med inkludering i idrettslag som er inkluderingsheltene. De som dag etter dag, uke ett er uke og år etter år sørger for at min jobb blir enkel.

LES OGSÅ: Flere kommuner bør drive asylmottak

 Til sammen sørger de for 35 ulike tiltak i Drammen. De sto for til sammen 64.400 aktivitetstimer for barn og unge i Drammen i løpet av 2015. De er solide, stødige og utholdende. De er mine rollemodeller, mine helter. De arbeider frivillig og gratis i til sammen 18 ulike klubber. Inkluderingsheltene finner barn og ungdom som står utenfor fellesskapet. De tilrettelegger for gode inkluderingsarenaer, idrettstilbud for alle som vil, trygghet og idrettsglede. De benytter idrett som redskap for at barn og unge skal få tro på seg selv og finne vennskap og idrettsglede sammen. De knytter bånd på tvers av landegrenser og språk og skaper forståelse for at vi er ulike. De lærer barn gode verdier og holdninger som får betydning i voksenlivet. De har mestringsbriller på og leter med lupe etter ressurser og gode egenskaper i barna. Det er disse heltene som i det daglige mediebildet drukner i toppidrett, NM, OL, World Cup sprint i Drammen og Tippeligaoppstart.

Det er inkluderingsheltene som burde vært på pallen. På førsteplass, hver gang. Dere er med på å gi drømmene en sjanse. Tusen takk for den jobben dere gjør kjære inkluderingshelter. Til sammen har vi i Drammen 88 klubber. Hver eneste klubb jobber med inkludering i idrettslag på sin måte. Takk for jobben dere gjør hver dag.

LES OGSÅ: EØS-sviket mot praktisk ungdom

Takknemlig og stolt er jeg også for de 430 gratis årsverkene som idretten i Drammen står for med en verdi på til sammen 195 millioner kroner. Aktivitetene i Drammens idrettslag er det største og viktigste folkehelsetiltaket for lokalsamfunnet Drammen der 9000 barn aktiviseres. Drammen Idrettsråd skaper fordeler for idretten, men dere gjør jobben. Tusen takk!

Klapp på skuldra til alle idrettslag i Drammen og god påske!

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Dårlig timet fjelltur

* Tilliten stuper

* Et naturlig nei fra Lier