«Og mennesket kastet av seg sitt åk, vinterklærne, og lot seg fylle til randen av solens varme, som fremkalte våryre, kriblende, putrende følelser i dets legeme». Slik står det skrevet i noe som kunne ha vært et gammelt sagn, men som jeg bare fant på nå.

Kort sagt: Det er vår. Og like sikkert som at dyrene i skogen skifter fra vinterham til sommerutstyr, river vi mennesker av oss vinterhabitten og åpner opp for lettere konfeksjon som vârlig skal innhylle vårt kjøtt og blod det neste halvåret (optimistisk) eller de neste fire månedene (realistisk).

Jeg tror det er få folk i verden som blir så åpenbart våryre som oss nordmenn. (Naturlig nok: Lang vinter, ditto høst og vår, etc.) I det vårsola titter fram og gradestokken begynner å oppføre seg noe mer solidarisk og kameratslig, ser du glisende hanner og hunner og henner med fårete det-bobler-i-meg-uttrykk på ethvert serveringsbord som er skjøvet utendørs.

Klærne av (ikke alle), det blekede gliset på.

Med en så kompakt vinter som vi i år har arbeidet oss systematisk og disiplinert gjennom, er det rimelig å anta at frislippet av vårfølelser vil komme ekstra til uttrykk på dertil egnede arenaer; her i Drammen primært på det gigantisk brun-og-blid-senteret Bragernes torg, der spesielt østsiden av torget (det vil si den vestvendte siden, Jonas B-siden – for den som ennå ikke har fattet det) på ettermiddags- og kveldstid vil fylles opp til bristepunktet av soldyrkende yppersteprestinner og glinsende gladharryer. Knoppene skyter på både Kåre, Kari og Kåre-Mette.

Det er selvfølgelig naturlige årsaker til at vi, det vil si dere, utagerer så voldsomt og uhemmet våryre (selv er jeg så voksen at jeg, med en viss møye, klarer å temme villdyret i meg).

Årsakene til uhemmet våryrskap heter blant annet Melatonin (hormon), Serotonin og Dopamin (de to siste nevrotransmittere), men la oss her hoppe med slapp, nærmest amputert harelabb over det indremedisinske og nevrologiske.

Det er altså solstrålene som setter i gang prosesser i kroppen, som muligens har befunnet seg i dvalemodus eller spareblusstilstand gjennom mørketiden.

Personlig mistenker vi at det også er vanen som driver toget av våryre mennesker mot byens skjenke- og treffsteder, der en skvett pils/hvitvin, og gjerne en svett til, gir ytterligere tenning til den ulmende ilden man måtte fornemme inni seg.

Etter å ha gjennomlevd en vinter der man har kledd seg til det ugjenkjennelige (inkludert bjønnelue for enkelte), er det tilfredsstillende å kunne avføre seg såpass mye tekstiler at man nok en gang fremstår som identifiserbar – og i all sin prakt og glans.

Ifølge forskere rammes kvinner fysisk og følelsesmessig enda sterkere av våryrhet enn menn.

Kombinasjonen av het vårsol, godt selskap og iskald pils kan derfor få munnen til å renne over med man måtte ha av innestengt, gladerotisk vitebegjærlighet.

For fire-fem år siden befant undertegnede seg på  Bragernes torg, hvor jeg med min doble cappuccino satt innen god hørevidde av to voksne, velpleide kvinner – som begge nettopp hadde fått servert sin andre 0,4 liter pils.

Tonen var særdeles lett og utvungen da den ene av kvinnene henvendte seg til en mann i nærheten og med høy og tydelig røst spurte:

– O.., har jeg liggi med deg?

– Ikke som jeg husker, svarte mannen vennlig.

Dermed kom hun ikke lenger i forsøket på å komplettere sin amorøse saga.

Det så imidlertid ikke ut til å legge noen demper på stemningen.

Dessuten var ettermiddagen fortsatt ung, og våren lå der langstrakt og ventet på henne.

LES DE SISTE ST-SPALTISTENE HER:

Sven Ove Bakke: Fotballens lojalitetsprogram

Kristoffer Reinsfelt Arnesen: Når Gud leker lege, og legen leker Gud

Oda Rygh: Vi pådrar oss flottere vaner så langsomt at vi ikke merker det

Alisa Daic: Min tidligere kollega ble veldig overrasket da hun hørte at jeg var muslim. Jeg brukte jo ikke hijab!

Kristin Oudmayer: «Det er forskjell på å være et offer for noe og det å forbli i offerrollen.»