«Klimarealistene» og antivitenskap

OVERRASKET OVER SVAR: Tony Burner er overrasket over svaret fra Mathias B. Dannevig på hans nyttårskronikk.

OVERRASKET OVER SVAR: Tony Burner er overrasket over svaret fra Mathias B. Dannevig på hans nyttårskronikk.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg vil takke Arbeiderpartiets fylkestingsrepresentant Mathias B. Dannevig for det merkverdige tilsvaret den 4. januar på min nyttårskronikk om falske nyheter og kildekritikk.

Merkverdig fordi tilsvaret er et skoleeksempel på poenget i min kronikk: totalt fravær av kildekritikk.

LES BURNERS KRONIKK HER: Falske nyheter i 2017 – hva kan vi lære av det?

LES DANNEVIGS SVAR HER: Klima og falske nyheter

Da jeg skrev kronikken, lurte jeg på hvilket kunnskapsgrunnlag jeg skulle ta for meg som eksempel på noe alle er interessert i, noe som er grundig utforsket og som internasjonale forskere på området er grunnleggende enige om. Valget var lett: om klimaendringene som skyldes global oppvarming er menneskeskapte eller ikke.

Lite ante jeg at godeste Dannevig fra Arbeiderpartiet skulle gå Frp-ere som Carl I. Hagen og Jon Helgheim en høy gang hva gjelder klimafornektelse og antivitenskapelighet.

Ingen av de såkalte klimarealistene er klimaforskere. Ingen av dem har heller publisert data i vitenskapelige tidsskrift som på noe vis belegger påstandene i diverse blogger og aviser.

Det er vitenskap utført av klimaforskere i vitenskapelige tidsskrifter saken handler om, ikke hva man «liker» eller «ikke liker», som er stråmann brukt av Dannevig.

Når Dannevig karakteriserer fagfellevurdert klimaforskning som «meningsmåling» og «gallup», så forteller det leserne hvor useriøst hans forsøk på tilsvar er.

Alle kan selv oppsøke kritikken synsere som klimarealistene har fått.

Som CICEROs klimaforsker Knut Alfsen uttalte til NRK i 2015:

«Det blir litt som å slippe til The Flat Earth Society i en diskusjon om hvor rund jorden er. I den grad skeptikerne over tid føler seg mer kneblet, tror jeg det skyldes at presse og media oppdager hvor svake argumenter de stiller med».

LES OGSÅ: Stoppet ulovlig snødumping i elva

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags