Fisk fremfor olje

«Vi er ikke med på å gamble med oljevirksomhet midt i matfatet», skriver KrFs Jostein Rensel i dette innlegget. Rensel er Buskerud KrFs førstekandidat til stortingsvalget 2017.

«Vi er ikke med på å gamble med oljevirksomhet midt i matfatet», skriver KrFs Jostein Rensel i dette innlegget. Rensel er Buskerud KrFs førstekandidat til stortingsvalget 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL
KrF sier et stort nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

MeningerI forrige uke lanserte Arbeiderpartiet et forsøk på kompromissløsning for oljevirksomhet utenfor Lofoten. Forslaget innebærer at de vil begrense konsekvensutredning til Nordland 6 – området sør for Lofoten.

KrF vil ikke være med på å sette denne viktige næringen i spill i en tid da Norge trenger flere bein å stå på.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Vi er ikke med på å gamble med oljevirksomhet midt i matfatet. Vi får høre at en konsekvensutredning bare handler om å skaffe seg kunnskap. Men all erfaring fra norsk oljehistorie viser at konsekvensutredning i realiteten er oppstart av oljevirksomhet.

Det er positivt at Arbeiderpartiet er i bevegelse og ikke vil ha petroleumsvirksomhet i hele området, men KrF vil likevel ikke gå inn for denne løsningen. Dette er midt i det viktigste gyteområdet for mange fiskearter, ikke minst torsken, og her finner vi noen av de beste fiskefeltene de senere årene.

Innenfor dette området finner vi også verdens største kaldtvannskorallrev, og sjøfuglbestanden på Røst er viden kjent. Det er rett og slett et unikt område. Eksporten av hvitfisk var rekordhøy i 2016 og ga oss inntekter på 13,8 milliarder.

KrF ønsker å opprette petroleumsfrie soner i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, 30 Jan Mayen, Mørebankene og kystnære områder i Skagerrak.

Petroleumsfrie soner 31 bør også opprettes i spesielt sårbare og kystnære deler av Barentshavet. I tillegg vil vi at leting og utvinning på nye olje- og gassfelt felt, spesielt i nord, ikke skal 33 inkludere spesielt sårbare og verdifulle områder hvor risikoen ved oljeutvinning er 34 for stor.

Forvalteransvaret er en av KrFs ideologiske bærebjelker. Å forvalte de unike områdene i tråd med føre var-prinsippet er svært viktig for oss.

Verden står overfor store klimautfordringer og nødvendige utslippskutt. Da vil det ikke være fornuftig politikk å åpne våre mest sårbare havområder for ny olje- og gassvirksomhet.

Vi må flere bein å stå på!

La oss bruke tid og ressurser på noe bedre og mer fremtidsrettet. Store naturressurser både på land og i havet, ren luft og rikelig tilgang på rent vann gir norsk næringsliv et godt utgangspunkt i en verden med et økende fokus på bærekraft, omstilling, innovasjon og konkurransekraft.

Olje- og gassutvinningen har bidratt til en voldsom velstandsvekst i Norge de siste 40 årene.

Denne næringen kommer også til å være vår viktigste næring i mange år fremover. Men solen er i ferd med å gå ned over oljealderen, og framtidsutsiktene viser at petroleumsvirksomhet heller ikke vil være like lønnsomt i fremtiden.

Da ønsker ikke KrF å sette i gang oljevirksomhet midt i det rikeste matfatet vi har.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Gjør tivolitomten til grøntområde

* Marienlyst – byutvikling og omkamp

* Regnestykket som ikke går opp

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags