Ta ballen - ikke mannen

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet politiske Norge har de siste dagene blitt gjort om til et sirkus, etter Hareides veivalg. Det diskuteres høylytt mellom partiene, i mediene, og mellom innbyggere i kommentarfeltene.

Sett i lys av demokratiet er det viktig at vi engasjerer oss, uavhengig av om vi er enige eller ei.

Jeg rynker spesielt på nesen av at politikere begynner å dehumanisere andre politikere og politiske partier. I et av kommentarfeltene kunne jeg nylig lese at Ap-politiker Gard Hofsvang i Nedre Eiker definere norsk høyreside og deler av dagens regjering for rasister.

Det å komme med slike bombastiske uttalelser og skjære alle over en kam burde han, og andre, holde seg for god til.

Jeg har vært medlem og aktiv i Unge Høyre og Høyre i over 18,5 år. Aldri før har jeg opplevd det debattklimaet som har fått lov til å forme seg nå.

Det finnes et sort får i enhver familie, og de politiske partiene er ikke noe unntak.

Jeg kjenner mange i Frp, Arbeiderpartiet og KrF som har et stort engasjement for sin kommune, for sine hjertesaker og som ene og alene vil det beste for samfunnet. Noen ganger kan jeg være enig med dem, og andre ganger ikke. Det viktigste vi kan gjøre som politikere er å gå foran og behandle hverandre med respekt, integritet og tillit.

Sosiale medier har endret debattkulturen og gjort den langt mer aggressiv enn noen gang.

Dette skader demokratiet og den høye tilliten det norske samfunnet er bygget på over lang tid. Når vi går usikre tider i møte, kan dette være med på å skape nye stemmer som samfunnet ikke har sett tidligere og som er direkte skadelig for demokratiet. Disse stemmene har blitt sterkere i USA og Europa de siste årene. Nasjonalister og politiske ekstremister er farlige aktører. Med de polariseringene som skjer i samfunnet er dette med på å øke deres til- og oppslutning.

Vi trenger å få anstendigheten og respekten tilbake i politikken. Det skal være lov til å si seg uenig uten å brenne mannen og huset hans, kun for å score noen billige politiske poeng.

Som ombudsmenn er vi nødt til å ta dette på alvor. Derfor vil jeg først og fremst minne mine politikerkolleger på å ta dette ansvaret på alvor, og ikke minst oppfordre innbyggerne i sosiale medier til å gjøre det samme.

Ytringsfriheten er vårt eneste håp og våpen for å overvinne den usikkerheten som vi møter langt oftere enn tidligere. Den dagen vi taper demokratiets hjerte – ja, da vet jeg ikke hvor vi skal gjøre av oss.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags