I den offentlige gapestokken

LITEN SANS FOR MEDIENES GAPESTOKK: Adnan Afzal i Lier Høyre advarer mot å la mediene overta for domstolene.

LITEN SANS FOR MEDIENES GAPESTOKK: Adnan Afzal i Lier Høyre advarer mot å la mediene overta for domstolene.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDen siste tiden har det vært en rekke saker om politikere, kjendiser, og andre personer i Norge og utlandet som omhandler misbruk av makt de har i form av sine posisjoner.

Dette er betraktninger om de grunnprinsippene Norge og Vesten står for. Domstolene er til for å dømme eller frikjenne enhver part som er siktet eller blitt stevnet for retten.

Mediekjøret er blitt tøffere de siste tiårene. I dag kan bli hvem som helst bli satt i offentlig gapestokk uten noen form for lov og dom. Ungdom henger hverandre ut i sosiale medier. Voksne henger ut andre voksne i sosiale medier og i kommentarfeltene. Sosiale medier og mediene generelt har beklageligvis styrket sin posisjon som leverandør av underholdningsstoff og deler ut dommer over folk uten at det foreligger en rettskraftig dom.

Det finnes en rekke eksempler på hvordan uthenging kan eskalere. I ytterste konsekvens kan det ende opp med at de som blir hengt ut tar sitt eget liv.

Spesielt blant annet unge mennesker ser vi dessverre at det forekommer og ender på den måten. Selv politikere, kjendiser eller andre har ikke så tykk hud at det ikke trenger igjennom dem på et tidspunkt.

Hva er det vi lærer barn og unge? At det er helt greit å henge ut andre mennesker bare fordi vi ikke liker vedkommende, er uenige, eller vi mener at de har gjort noe dumt?

Dette er ikke verdig de prinsippene vi hver 17. mai går i gatene og roper hurra for.

Våre forfedre har jobbet hardt for at du og jeg kan nyte den ytringsfriheten vi har i dag. Ingenting av dette har kommet av seg selv, og dermed har du et stort ansvar for å bære denne retten med fornuft og respekt.

Menneskerettighetene har et prinsipp om at en person skal anses som uskyldig i å ha begått en straffbar handling, inntil det motsatte er bevist. Hvis ikke vi bærer dette ansvaret med respekt og fornuft, kan vi stille oss spørsmålet er vi bedre enn regimer vi ikke liker å sammenligne oss med?

Min oppfordring til deg er å tenke gjennom om dette er det samfunnet vi ønsker at vi, barn og unge skal vokse opp i. Et samfunn der det er nærmest legitimt med offentlig gapestokk av personer uten lov og dom.

LES OGSÅ: Toppleder tilbake i jobben etter julebord-trakassering

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags