Omstokk i Marienlyst-saken: Vi forventer å få saken på bordet i oktober-møtet

AKSJONIST på MARIENLYST: Thomas Krekling og aksjonsgruppen Lenge Leve Marienlyst forventer at saken kommer opp på førstkommende møte i formannskapet.

AKSJONIST på MARIENLYST: Thomas Krekling og aksjonsgruppen Lenge Leve Marienlyst forventer at saken kommer opp på førstkommende møte i formannskapet.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tiden etter sommerferien og fram til nå har bydd på stadig større utfordringer for Høyre i Marienlyst-saken. Deres egen spørreundersøkelse viste stor motstand mot blokker. Lenge Leve Marienlyst bidro til to oppslag i Finansavisen som også bidro til stor oppmerksomhet. Det er splid innad i Høyre. Og til slutt så ordførerens seg nødt til å komme ut og si at «nå skal vi lytte».

Kari Palm, Drammen Byliste, kommenterte dette nokså greit i sitt innlegg i DT med tittelen «Er det mulig, ordfører».

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Leser man så Tore Opdal Hansens blogginnlegg, datert 28. september, kan man jo spørre seg om han her avslører den totalt manglende viljen til å faktisk lytte.

I innlegget som vel ikke bringer så mye nytt på banen uten å forsterke inntrykket at noen ønsker seg en storstue for mesterskap, gjentar han blant annet «truslene» mot idretten. Dersom det ikke blir noe nå, så må de vente, leeeenge.

Så avslutter han med: «Spørsmålene rundt fremtidig bruk av Marienlyst vil bli avgjort i bystyret i forbindelse med reguleringsplanbehandling, høring og 2.-gangsbehandling. Om Marienlystprosjektet ikke er bærekraftig, får vi rydde plass til den i en ny skuff. Om prosjektet er bærekraftig vil den bli realisert»

Sett i kontekst av at det blir sagt at man nå skal lytte, frykter vi her en forutinntatthet. For saken er jo, som Høyres egenbestilte måling sier, at over 60 % av dem som har bestemt seg ikke vil ha blokker.

Det er altså slik at vi vil ikke at dette området omreguleres. Det at noe er bærekraftig betyr ikke at det er ønsket. Videre så sier Tore Opdal Hansen at han ønsker å komme i mål med Marienlyst. Det vil si at hans utgangspunkt er at han ønsker utbygging.

Så det kan type på at pokerspilleren Tore har forskuttert med å banke gjennom saken og få den til høring via det han mener er vanlig prosedyre og slik prosessene fungerer.

Så kommer da jokeren Høyre ikke hadde regnet med. Yousuf Gilani står fram og informerer om at han ikke har tenkt til å søke forlenget permisjon, men komme tilbake i varaordførervervet 1 oktober. På sin første virkedag, 2. oktober, altså tre dager etter ordførerens blogginnlegg, melder Gilani at han kommer til å stemme mot utbygging. Samtidig går Ida Marie Brown og uttaler seg veldig skeptisk til Marienlyst.

Korthuset til Tore skjelver, grunnmuren er svak. I tillegg vet vi at erfarne Høyre-folk nå i Finansavisen har gått ut og sagt de ønsker å stemme mot.

Situasjonen er snudd totalt på hodet, for nå kan Gilani bidra til å få saken stoppet i formannskapet og rett og slett legge reguleringssaken død. Det er altså normal prosess og ikke noe ordføreren har hatt noe imot tidligere.

Som et svar på den nye situasjonen prøver ordføreren seg på et nytt innlegg, der han nå fremstår kritisk til prosessene han vel tidligere ikke har noe imot.

Litt pinlig må det vel bli når bystyre-kollega Thorbjørn Faber Geirbo må gi ordføreren en offentlig belæring i et dt-innlegg.

For store deler av Drammens befolkning vil ikke ha blokker. Det har Høyres egen undersøkelse fortalt også.

Derfor bør heller ikke saken tas til høring, fordi man på disse stadiene i planene diskutere plandetaljer, som f.eks. volum, areal og høyde. Høringens formål er ikke i utgangspunktet at vi skal kunne fortelle at vi ikke vil ha en omregulering av området.

Rent strategisk risikerer Høyre nå å sitte igjen med Svarte-Per. For de har lenge hatt muligheten til å rygge strategisk ut av saken.

Selvsagt ikke uten at partiet blir litt skadeskutt. Men nå tas altså muligheten fra dem. Det blir vanskelig å stå opp og hevde at vi lyttet til folket, gjorde det rette og avsluttet prosjektet. For de politiske motstanderne vil med all kraft kunne argumentere med at dette var det ikke Høyre som avgjorde.

Vi velger vil ikke nødvendigvis glemme dette til høsten 2019. Dermed kan man jo da spekulere i eventuelle utslag av dette, men vi tipper at ordførerkjedet får ny hals å henge rundt.

Til trøst finnes det et akademisk svar på hvordan man har havnet her. Nemlig teorien om eskalerende forpliktelse, som kort fortalt sier at individer fortsetter å holde seg til aksjoner som rettferdiggjør gyldigheten til tidligere beslutninger.

Mennesker liker ikke å innrømme for seg selv eller andre at en tidligere beslutning er gal.

Men har poker-Tore et ess i ermet? For nå har vi hørt rykter om at saken ikke kommer opp i førstkommende formannskapsmøte, men blir utsatt til november. Vi, og andre, har tidligere stilt spørsmål ved om det er for tette linjer mellom Høyre og administrasjonen i Drammen kommune.

Vi forventer at saken kommer opp på førstkommende møte i formannskapet. Det bør media og alle partier hjelpe til med å få til. For man skulle tro noen hadde lært av å kjøre uryddige prosesser og hemmelige møter.

LES OGSÅ: Jubler for nei til Marienlyst-blokker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags