Takk for de brune plenene!

Foto:

Av
DEL

MeningerTørkesommeren 2018 har satt vannforsyningen på prøve. Selv om vi har en trygg vannforsyning var ekstremtørken krevende for driftssituasjonen også hos oss. Vi er svært takknemlige for at innbyggerne i Drammensregionen hadde et bevisst forhold til vannforbruket i sommer.

Veien fra ekstremnedbør og flomfare til tørke og ekstrem skogbrannfare har vist seg kort. Vår utfordring er å sikre god vannforsyning uansett. Så lang tørrværsperiode er det lenge siden vannforsyningen har erfart og det ble en nyttig «øvelse».

Vann i ulike former har preget nyhetene det siste halve året. Med all snøen i vinter var det vann i fast form som fikk mye omtale. Da våren nærmet seg med snøsmelting ble det varslet flomfare. Så viste våren seg fra sin varmeste side, det meste av vannet fordampet, og vi unngikk heldigvis flom. Etter hvert som sommeren skred fram var det vannmangel som skapte overskrifter.

Nå er vi alle spente på hvordan høsten vil arte seg. Blir vannmagasinene fylt opp igjen?

Glitrevannverkets sommerminner

Som produsent av vårt viktigste næringsmiddel har Glitrevannverket hatt en innholdsriksommer. Kildekapasiteten er veldig god og vi har gode transportsystemer og reservevannkilder. Spesielt kan vi takke våre fire eierkommuner som for 10–15 år siden var forutseende nok til å bygge en vannledning over mot Asker så vi har Holsfjorden som reserve.

Vannmangel var derfor ikke en bekymring. 

På distribusjonsnettverket dukket det derimot opp flere uvanlige utfordringer. Noen høydebasseng ble ikke fylt raskt nok opp på grunn av uvanlig høyt vannforbruk. Temperaturen i høydebassengene ble fulgt nøye og ekstra vannprøver ble tatt med hensyn på bakterievekst. På Røysjø vannbehandlingsanlegg sank trykket etter hvert som vannstanden sank. For første gang på over 20 år ble Svanevann senket og vannet overført til Røysjø.

Dette er bare noen eksempler.

Denne sommeren ga oss mange gode erfaringer som vil gjøre oss bedre rustet dersom tørrværet fortsetter eller dukker opp på ny. Samtidig fikk vi en bekreftelse på at med et engasjert, dyktig og erfarent driftspersonell ble den ene utfordringen etter den andre løst. Vi kunne trygt gå ut og berolige eierkommunene om at man ikke trengte være bekymret for leveringskapasiteten vår.

Nå håper vi på en våt høst som igjen gir fylte magasiner, samtidig planlegger vi for en videre tørr værtype.

Takk for samarbeidet

Vi vil takke alle for samarbeidet i sommer. Vi opplevde en bevisst holdning til vannforbruket, det var alle de brune plenene et bevis for.

Gode vanntjenester er helt avgjørende for at samfunnet vårt skal fungere og for vår helse, miljø og sikkerhet. Det kan hende det blir brune plener en annen sommer også, men vann til husholdningen, slokking av brann og andre viktig samfunnstjenester er sikret.

LES OGSÅ: Året da varmerekorder ble knust til pinneved

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags