Høyre med ideologisk søvngjengeri i miljøpolitikken

DEBATTEN FORTSETTER: MDGTs Ståle Sørensen med et nytt bidrag i sommerens lokale kllimadebatt: «Klima og miljømålene vil ikke være mulig å gjennomføre uten en bred satsing på ny teknologi og næringer.»

DEBATTEN FORTSETTER: MDGTs Ståle Sørensen med et nytt bidrag i sommerens lokale kllimadebatt: «Klima og miljømålene vil ikke være mulig å gjennomføre uten en bred satsing på ny teknologi og næringer.» Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyres Ivar Bjørnøy Lalim har gjennom innlegg i Drammens Tidende lansert uttrykket «Turkis miljøpolitikk».

Lalim fra Høyre kaller i sitt innlegg i DT undertegnede og MDGs klimapolitikk for dystopisk.

Bakgrunnen var mitt innlegg tidligere i sommer hvor jeg advarte mot en overdreven optimisme på vegne av klima og miljø. Jeg hevdet at Miljøpolitikken antakeligvis er eneste politiske fagfelt hvor optimisme brukes som argument for å ikke gjøre noe. «Det er bare å fortsette som før, bygge flyplasser, motorveier og øke forbruket ufortrødent. Snart kommer det en fantastisk ny maskin og løser alle våre problemer uten at vi trenger å ta et politisk veiskille.» Er du ikke med på denne tanken er man dystopisk.

La meg bringe en ting på det rene; Miljøpartiet De Grønne er et teknologioptimistisk parti.

DU KAN FØLGE DEN LOKALE DEBATTEN PÅ DT MENINGER.

Klima og miljømålene vil ikke være mulig å gjennomføre uten en bred satsing på ny teknologi og næringer. Vi er derfor åpenbart også for private investorer, privat næringsliv, målrettede grønne skatteletter samt en sektorvis grønn vekst.

Med MDGs skatte og næringspolitikk vil grønne næringer få en enorm vekst. De næringer som er villige til å omstille seg tidlig vil gå en lys fremtid i møte, dersom MDG får vesentlig mer makt enn i dag.

LES MER: Hvor er Norge på vei?

I vårt alternative statsbudsjett henter vi inn rekordstore summer på nye målrettede miljøavgifter. Disse brukes ikke til å øke det offentlige forbruket nevneverdig, men går rett tilbake til det private næringsliv i form av grønne skatteletter, Enova-midler, grønne omstillingsmidler og grønne næringsfond.

Samtidig er den aller største årsaken til klimaproblemene og den masseutryddelse av arter som finner sted, økt materielt forbruk.

Kjøleskap, vaskemaskiner, mobiltelefoner og klær byttes ut i et stadig høyere tempo med fatale konsekvenser for klodens klima og miljø. Denne spiralen må brytes, og da er neppe en «turkis miljøpolitikk» løsningen.

Det er ønskelig at folk bruker klærne sine lengre, at mobiltelefoner og andre forbruksvarer sikres lengre levetid.

LES MER: Aktivitetsnivået på Hokksund flyplass

Det er ønskelig at folk kjøper mer brukt og ikke nye ting. Kaster mindre mat. Det er ønskelig at folk reiser mindre med fly og senker sitt materielle forbruk. Dette er ikke bare ønskelig, men helt nødvendig for å få ned utslippene mener forskerne.

Videre vekst er åpenbart mulig innenfor det enorme paradigmeskifte vi står inne i hvor mye teknologi skal byttes ut med ny miljøvennlig teknologi.

Økonomisk vekst det neste tiår er nesten uunngåelig dersom vi skal gjennomføre en konkret overgang til et nullutslippssamfunn i tråd med MDGs visjoner.

Store investeringer skal gjennomføres. Men det langsiktige resultatet av at folk senker sitt materielle forbruk er åpenbar for enhver økonom – lavere vekst.

LES MER: Mangler Drammen en viktig visjon?

Det kan komme frivillig som en målrettet grønn omstilling i tråd med MDGs politikk, eller det vil komme som en negativ resesjon når miljøkrisen er et faktum ut fra Lalim og Høyres «turkise miljøpolitikk».

Utslippene i Norge går opp, forbruket i Norge går opp, flytrafikken og biltrafikken i Norge øker ufortrødent.

Lalim og Høyre vil redusere utslippene ved å fortsette å øke forbruket, biltrafikken og flytrafikken. Det er ideologisk søvngjengeri fra et parti som ble dannet for å løse helt andre problemer i en helt annen tid enn det vi står i nå.

Vi må løsrive vekst helt fra materielt forbruk eller vi må basere økonomien på andre antakeligvis vekst.

LES MER: Grønt uten innhold

Vi avviser ingen løsning, eller kombinasjon av løsninger. MDGs mål er lavere utslipp og et samfunn i balanse med klodens begrensninger. Høyres mål i over hundre år har vært høyere vekst.

Jeg er stolt av å være med i et parti som tør å diskutere de store linjene.

Fremtidens samfunn trenger en ideologi bygget på andre tanker enn de som har sprunget ut av den industrielle revolusjonens klassesamfunn. MDG har ikke alle løsningene, men vi erkjenner de store langsiktige problemene og dilemmaene. Det er en god begynnelse.

Jeg er glad at Høyre og Lalim ønsker å diskutere de store linjene. Det bør vi gjøre mer.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT. NO:

* De bør betale tilbake

* Jeg heier på deg, Kaja!

* Usaklig om Øvre Eiker og Drammen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken