Den bitre striden i Nedre Eiker Ap er fullt forståelig. Men nå bør den være over.

SINNE OG FRUSTRASJON: Fylkesmann Helen Bjørnøy får kjenne på Gunnar Nicolai Halvorsens vrede etter formannskapsmøtet i Nedre Eiker 31. januar 2018. Halvorsen meldte seg først ut av Ap i protest mot sammenslåingsprosessen, men har nå meldt seg inn igjen.

SINNE OG FRUSTRASJON: Fylkesmann Helen Bjørnøy får kjenne på Gunnar Nicolai Halvorsens vrede etter formannskapsmøtet i Nedre Eiker 31. januar 2018. Halvorsen meldte seg først ut av Ap i protest mot sammenslåingsprosessen, men har nå meldt seg inn igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerTirsdag kveld skal Nedre Eiker Arbeiderparti ha det samme møtet som alle andre partilag i Svelvik, Drammen og Nedre Eiker må ha før våren setter inn.

De skal legge ned seg selv.

Deretter skal de vedta å bli en del av det nye store partilaget i nye Drammen. Den nye kommunen er i full fart med å etablere seg. Ny rådmann er ansatt. Fellesnemnda snekrer i vei på reisverket.

Det som skulle være en formalitet i Nedre Eiker Ap, har utviklet seg til å bli en amper og tidvis ufin omkamp om selve sammenslåingsvedtaket fra desember 2016.

En gruppe politikere og andre engasjerte har organisert seg rundt Aps uromoment Gunnar Nicolai Halvorsen. Det viftes og ropes med tall og sterke ord. Både rådmann og fylkesmann får gjennomgå. Med i kretsen er Ap-mann og hoppkjendis Clas Brede Bråthen, skuespiller Rune Temte og tidligere NRK-journalist og nå informasjonsrådgiver, Tina Brock. Påstanden er at rådmannen har pyntet på tallene. Det er slett ikke så ille stilt i Nedre Eiker som alle skal ha det til. Kommunestyret har bestemt seg for å legge ned kommunen sin på et feilaktig grunnlag. Gruppen som føler seg lurt består av mennesker som har vært ihuga motstandere av kommunesammenslåing hele veien.

Det er ikke vanskelig å forstå at vedtaket om å slå Nedre Eiker sammen med Drammen og Svelvik måtte skape debatt og vonde følelser. Prosessen i Nedre Eiker Ap frem mot Nye Drammen var slett ikke god.

Det å programfeste at Nedre Eiker kommune skulle bestå som egen kommune før valget var ikke spesielt smart. Nedre Eiker Ap låste døren før Sanner og regjeringen banket på med pisk og gulrøtter og før spørsmålet var skikkelig diskutert i all offentlighet.

Det å arrangere en folkeavstemning på ganske kort varsel og vedta å følge rådet av den var like dumt.

Kun 30 prosent av innbyggerne møtte opp. Det burde ikke ha overrasket noen. Den alminnelige innbygger hadde verken tid eller kompetanse til å vurdere den fremlagte plattformen med Drammen og Svelvik.

Det var en jobb for folkevalgte.

Kommuneøkonomi og konjunkturer er ikke umiddelbare størrelser for hvermannsen. Selv ekspertene sliter med å forklare og forutsi rammene. Staten har for eksempel undervurdert kommunenes skatteinntekter i to år på rad nå.

Kommunesammenslåing skulle dessuten aldri handlet om å ha råd til å bygge et nytt sykehjem eller ikke, slik det til slutt gjorde i Nedre Eiker.

Det skulle handlet om lokaldemokrati. Det skulle handlet om å bygge kommuner som er robuste for samfunnsendringer som vi vet kommer, for eksempel med nedgang i oljeinntektene. Det skulle handlet om god arealplanlegging. Blant annet.

Mange av Nedre Eikers folkevalgte tok den reelle diskusjonen om kommunesammenslåing for sent.

De så at plattformen de hadde fått utarbeidet med Drammen ville hjelpe dem opp en særs bratt bakke. De var slitne av kuttingen.

Spareknivene er slipt så mange ganger i Nedre Eiker at det snart ikke er stål igjen på dem.

Antakelig var de folkevalgte også lei av kjeft. Ubehaget med å være folkevalgt vokser i takt med gresset som får gro fritt på lekeplassene.

Det er vanskelig å se at de store tallene for Nedre Eiker endrer det bildet som gjorde at et stort flertall av Aps folk valgte å snu og takke ja til invitasjonen fra Svelvik og Drammen.

Økonomiutviklingen fra juni til desember 2016 gir ikke noe selvstendig grunnlag for å endre beslutningen fra juni. Gunnar Nicolai Halvorsen kan ha rett i at kommunens mindreforbruk i denne perioden ikke ble kommunisert til kommunestyret da de gikk inn for kommunesammenslåing. De økte skatteinntektene, som ble alle norske kommuner til del på den tiden, kunne muligens vært presentert med større entusiasme.

Men mens representantene stemte om kommunesammenslåing lå det en rapport foran dem som anslo merinntekten for november til over 20 millioner kroner.

Ingen av dem kan komme og si at rådmannen villedet dem eller underslo disse opplysningene for dem. Kommunestyret i Nedre Eiker visste utmerket godt hvilke utfordringer de sto foran da de tok sin avgjørelse. At skatteinntektene i 2017 var 20 millioner kroner mer enn budsjettert gir ingen «quick fix» for økonomiutfordringene.

Nedre Eikers problemer er større enn økte inntekter over statsbudsjettet i gode tider. Og de går langt tilbake i tid.

Dagens kommunestyre betaler prisen for dårlig økonomistyring over mange år. Uansett hvor mange tall Gunnar Nicolai Halvorsen holder opp, står Nedre Eikers folkevalgte foran en alvorlig økonomisk kneik. Selv en politiker med nye tanker om hvordan Nedre Eiker kan og bør tenke for å løfte seg selv ut av en ond spiral, kan ikke endre dette faktum.

Nedre Eiker har ikke penger. De får ikke lov å låne penger uten at fylkesmannen godkjenner det. Og de vet at dette i noen år fremover vil få dramatiske følger for flere av de aller svakeste innbyggerne:

Syke eldre. Barn og unge med psykiske helseplager og andre utfordringer. Å bli med i en ny kommune ga Nedre Eikers folkevalgte en mulighet til å løse dette. Og så vet alle at den nye kommunen med Drammen, Nedre Eiker og Svelvik vil få sine utfordringer. Det er tre lavinntektskommuner som nå har funnet sammen.

De må tenke smart og ansvarlig – og aldri gå i luksusfellen slik Nedre Eiker gjorde det i årevis.

Martin Kolberg har slått fast at stortingsgruppa til Ap ikke vil gå for noen omkamp om Nedre Eikers fremtid. Han har sett de samme tallene som alle andre. Opprøret i og rundt Nedre Eiker Ap nå på overtid synes lite egnet til noe annet enn å holde partiet tilbake. Tid og krefter brukes på internt bråk når de skulle vært brukt på å sørge for gode tjenester til innbyggerne sine i den nye kommunen. Hvem er det som orker å la seg verve til politisk innsats i et sånt klima? Av hensyn til innbyggerne i Nedre Eiker, de ansatte i kommunen og det politiske liv, er det bare å håpe at Nedre Eiker Aps medlemmer nå klarer å samle seg og se den rette veien:

Fremover.

LES OGSÅ: – Starten på en ny tradisjon

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags