Gå til sidens hovedinnhold

Ja uten jubel

Artikkelen er over 4 år gammel

Det var ingen jubel i stua da Nedre Eikers folkevalgte vedtok å legge ned sin egen arbeidsplass.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Den nøkterne kommunestyresalen i Mjøndalen var befolket til siste stol og vel så det. Lyset var satt på maks. Fem kameraer foreviget det historiske øyeblikket da Nedre Eikers folkevalgte med tunge hjerter vedtok å legge ned sin egen kommune.

Ingen av dem som tok ordet la skjul på at de syntes det var tungt å være med på å beslutte at Nedre Eiker som egen kommune skal bli historie.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Selv Høyres representanter, som lenge har vært tydelige på at de tror på at kommunereformen kan gi Nedre Eiker et bedre liv, la ikke skjul på at de var preget av stundens alvor. 

Andre representanter gikk enda mer emosjonelt til verks.

Gard Hofsvang (Ap) fortalte om tap av nattesøvn. Jan Tore Sanner fikk skylden. Venstres Jostein Kretz beskyldte samme statsråd for misbruk av makt. Senterpartiets Magnus Weggesrud tydde harmdirrende til Håvamål og Ivar Aasen for å få fram det han mener er mangel på vilje i politikerkollegiet. Clas Brede Bråthen (Ap) siterte sin gamle far. Krfs Turid Thomassen betegnet det hele som et tvangsekteskap. Hun la imidlertid til at det jo fins eksempler på vellykkede tvangsekteskap.

Å velge å bli en del av en større kommune er en dyd av nødvendighet for ansvarlige politikere i Nedre Eiker.

Krybben i Nedre Eiker er tom. Og det har den i prinsippet vært i mange år. Et kjapt dykk i Drammens Tidendes elektroniske arkiv forteller at Nedre Eikers anstrengte økonomi har vært et altoverskyggende tema de siste 25 år.

Det har gått inflasjon i titler av typen «Sparekniv rammer eldre», «Kommunale veier forfaller», «Kutter i skolen» og «En uverdig eldreomsorg i Nedre Eiker».

LES OGSÅ: Et ja for fremtiden

Rådmenn har kommet, ristet sørgmodig på hodet, og gått. Ordførere har vært på tiggerferd til Stortinget. I februar 2000 gikk til og med daværende biskop Sigurd Osberg til det skritt å velsigne Ap-ordfører Rolf Bergersens tiggerferd til Stortinget. I november 2008 klarte ikke daværende ordfører Elly Therese Thoresen (H) å holde tårene tilbake under budsjettforhandlingen. 

Historien har vist at verken tårer, jevnlig tigging eller kirkens velsignelse har hjulpet på bærekraften i Nedre Eiker.

Spørsmålet er nå hva samtalene med Drammen og Svelvik har i vente for innbyggerne i Nedre Eiker. En kommunesammenslåing kan gi mange muligheter, men de 70 gulrot-millionene fra Jan Tore Sanner er ingen Lotto-gevinst. Det må fortsatt jobbes hardt og vedtas smart i en ny kommune. Som eikværing, jurist og nå statssekretær Ove Vanebo (Frp) skrev i sin grundige Civita-rapport fra 2012:

«Det er rimelig å anta at man i en del tilfeller kan finne rom for innsparinger og mer rasjonell bruk av ressursene dersom man slår sammen kommuner. Likevel er kun sammenslutning neppe svaret på alle former for ressursødsling og uhensiktsmessig organisering»

LES OGSÅ: Underlige kuvendinger i Nedre Eiker

Rapporten ble skrevet i 2012, i god tid før årets politiske enighet om nytt inntektssystem for kommunene. Det nye inntektssystemet ble dråpen som fikk Nedre Eiker Ap til å snu i synet på sammenslåing med Drammen.

Nå starter det harde, interessante arbeidet for Svelvik, Drammen og Nedre Eiker med å sørge for å skape en god og effektiv organisasjon. Og ikke minst: At ulempene ved å gå fra små, mellomstor og stor kommune til en større blir så små som mulig.

LES OGSÅ: Folkeaksjon med mindretall - faktisk

Nå gjelder det også å skape entusiasme for prosjektet blant innbyggerne i tre kommuner.

For Nedre Eikers del kan en lang periode med nedsnakking av egen kommune og sutring over fattigdom være over. De folkevalgte skal nå, mens de fortsatt holder hardt i de økonomiske tømmene, løfte blikket fra de evige budsjettkutt og være med å skape noe nytt.

Som flere representanter slo fast fra talerstolen er det ikke snakk om å stryke Mjøndalen, Ytterkollen eller Steinberg fra kartet. Identitet og stedstilhørighet blir ikke vedtatt i politiske møter.

Mjøndalen skal fortsatt spille i brune drakter. Vaflene på MIF-hytta vil smake like godt. Og Knabben kommer til å kneise like flott over Solbergelva.

FLERE AKTUELLE MENINGER  FRA DT. NO:

* Brutte løfter gir politikerforakt

* Ikke tabb dere ut, fylkespolitikere!

* Lier stasjon bør planlegges for minst 10 år til

Kommentarer til denne saken