Den totale overvåkingen som Orwell la til 1984 er nå i ferd med å bli virkelighet, omtrent 40 år senere.

DEL

MeningerDagens debatt om bompenger utløser ideer som bringer tankene tilbake til den tiden da forfatteren George Orwell skrev en bok om fremtiden. Fremtiden den gang var året 1984. Boken fortalte at det var det nærmest umulig å bevege seg uten at politiet og andre myndigheter fikk kunnskap om dine bevegelser.

Det var både en fryktinngytende og makaber bok der individets frihet hadde forsvunnet fullstendig og var totalt underkastet myndighetene.

Det var med et lettelsens sukk at den oppvoksende slekt passerte året 1984 uten at noen følte seg totalt overvåket. Orwell hadde nok kunnskap om hva satellitter kunne brukes til da han skrev boken, idet russerne skremte opp hele verden med sin Sputnik i 1957, en satellitt som kunne følges med øynene over nattens svarte himmelhvelving.

Oppmerksomheten ble forsterket da kosmonauten Jurij Gagarin ble sendt opp i en annen Sputnik allerede i 1961. Etter en vellykket tilbakekomst til jorden ble deretter Gagarin sendt verden rundt på en foredragsturné. I Trondheim hadde jeg selv mulighet for å lytte til denne småvokste mannen med den altfor store lua i 1963. Allerede i 1972 opplevde jeg at skipsfarten kunne posisjonere seg i store havområder når posisjonsbestemmende satellitter forsynte disse skipene med slike data en gang i timen.

I dagens debatt om betaling for bruk av nye veier ser vi langt tydeligere de samme konturene av et samfunn med total overvåking. Det er Arbeiderpartiet som nå for alvor foreslår å installere en sender i hver enkelt bil slik at det til enhver tid skal være mulig å vite hvor bilen er.

Hvorfor?

Det er nok i det godes hensikt at Arbeiderpartiet ønsker å vite bilens posisjon, dag eller natt, slik at myndighetene kan fakturere eieren for bruk av den veien han kjører på. For å få dette til må eierens personlige data legges inn i et sentralt landsregister der alle bilens bevegelser også registreres. I et totalitært overvåkingssamfunn er nettopp dette et særlig viktig virkemiddel, ikke bare til å skaffe seg inntekt, men også til å gjennomføre en total overvåking av bevegelsen på norske veier.

Nettopp politiet vil derfor ha bruk for dette, også med den gode begrunnelse at dette blir et aktivt redskap i å fakke kriminelle. Når først en slik mekanisme er gjort tilgjengelig, så vil selvsagt samfunnet også skaffe seg kunnskap om kryssing av grenser. I familiesammenheng blir det mulig både å følge med på ektefellens eskapader eller avklare hvor barna ferds eller tilbringer natten.

I dag styres førerløse droner ved bruk av satellitter, og satellitter med kamera kan fokusere på områder som interesserer droneføreren, om det så skulle være i en annen del av vår verden. Krigen blir da fjernstyrt når dronen også er bestykket med angrepsraketter. 

Den totale overvåkingen som Orwell la til 1984 er nå i ferd med å bli virkelighet, omtrent 40 år senere.

Arbeiderpartiets tanker vekker til live beskrivelsen fra Orwells bok om fremtiden. Det har bare ikke gått så raskt som han forestilte seg.

Jeg antar at Arbeiderpartiet vil forsvare seg mot slike uhyrlige påstander ved å si at total overvåking ikke vil tillates. Like fullt vil muligheten foreligge med den løsningen Arbeiderpartiet foreslår.

Det bør være tilstrekkelig å minne om at den gangen hver enkelt av oss skulle få et personnummer. Dette nummeret skulle beskyttes mot innsyn fra alle andre enn myndighetene. Dette har slått fullstendig feil idet personnummeret i dag er i allment bruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags