De siste månedene har et utpreget norsk fenomen skjedd i de tusen samtaler over de tusen kaffekopper. Temaet angår oss alle dypt inn i folkesjela: Den dårlige vinteren.

Begrepet dårlig vinter fortjener en liten analyse.

Det handler om vår oppfatning av hva vinteren er, det er et normativt begrep, vinteren er ikke normalt annerledes, den burde vært noe annet.

Vinteren burde vært kaldere.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Klimaspørsmålet (et relativt stort spørsmål, det innrømmes) til side: Vinter er ikke vinter uten snø. Det gjør noe med folk å ikke kunne gå på ski. Det gjør noe med identiteten og væremåten. Ski er nordmenn, nordmenn er ski. Og ikke sånn nedoverski. Nedoverski er nærmest moralsk forkastelig.

Det er langrenn som gjelder. Og i år varte vinteren i fem minutter rundt her.

Det har skjedd før, et par vintre uten snø, da undertegnede var liten. Det førte til en veldig ski-aktiv vinter det første året ski var mulig inn i Holleia igjen. «Jeg ville jo ikke at du skulle bli en slags taper», forklarte faren min meg i år, dette var rett og slett et nødvendig tiltak. Å ta skimerket. Så barnet ikke skulle bli en sosial paria.

Og det er jo riktig. Hvordan skal du overleve skidager uten denne grunnleggende kunnskapen?

Selv som en som er fra naturens side alt annet enn sportslig, født med idealtid i blodet, så må man liksom. Selv om ski er dyrt for familier med et strukket budsjett og du kanskje må ta bil for å komme deg til løyper.

I hvert fall i år er det blitt nødvendig å følge etter snøkanten opp i fjellene, som våre forfedre fulgte isen som trakk seg tilbake under istida.

Og så gå til toppen av en ting. Du har liksom ikke vært på skitur om det ikke involverte toppen av noe. Nordmenn ser på en topp og tenker «dit må jeg». Og ser på sola og tenker «ut må jeg». Det sistnevnte tror jeg er noe evolusjonsbiologisk: Du overlever ikke lenge i dette landet uten engelsk syke om du ikke oppsøker sol når du kan.

Men denne ideen om alle nordmenn ut på tur i påsken er jo en total fiksjon.

 

Riktignok er litt under halvparten på en hytte om de spørres, men man skal ikke ha vært på mange hytteferier uten å få med seg at kvikklunsjen (eller kartongvinen) like gjerne nytes i solveggen som på skitur. Og 30 % av oss er hjemme. Dessuten er det noe i spørreundersøkelser som heter «sosial ønskverdighet-effekten», at folk når de blir spurt om noe svarer det som er «riktig» rent moralsk, ikke det som er korrekt. Undertegnede mistenker at en del av dem som planlegger hyttebesøk nok er litt optimistisk på sine egne vegne, eller prøver å gi et godt inntrykk. Særlig når det gjelder et så sentralt punkt i den norske identiteten som friluftslivspuritanismen.

Og så nå som sola endelig titter fram i Drammen og omegn. De første hestehovene er postet på Facebook. Det glitrer i Drammenselva, og sola skinner inn på uteserveringene og parkene.

Jeg har et forslag til oss som ikke går på ski, som ikke engang har tilgang til hytte(Tenk det, i et land som Norge finnes det folk som ikke har råd til et andre hjem og feriested ...):

La oss slutte å la oss knuge av forventningene fra omgivelsene. Det er mulig å ha ferie hjemme.

Om du føler behov for å simulere påskefjellet finnes det åser rundt omkring man kan gå til toppen av. Kommunene har lagt opp turstier, så vi kan gå langt uten plank selv vi idealtidmennesker.

Og så kan vi sette oss ved Drammenselva i sola og spise Kvikklunsj med god samvittighet. God Påske!

NOEN AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT.NO:

* Disse vil bli fylkesmann i Buskerud

* Blir sjef for milliardselskap

* Halvliteren har nådd 100-lappen