Gå til sidens hovedinnhold

Solidaritet og grensekontroll

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag 19. september 2015 landa jeg på Lesvos, en av de greske øyene nær kysten av Tyrkia. Jeg dro inn til den vesle havnebyen Mytelene før folk flest hadde stått opp.

«Nei, dere bør ikke spise frokost her, det ligger flyktninger overalt i kafeen», sa drosjesjåføren.

Vi betalte for turen, gikk inn og spiste frokost. Sjåføren hadde rett. Hele byen var full av flyktninger, de sov, lagde mat og vaska klær overalt. De var flere titusen.

Vi tok drosje i 50 kilometer til stranda nærmest Tyrkia.

Det var hauger med ødelagte gummibåter og redningsvester for barn under skolealder. Baderinger, armringer og leker som ikke ville reddet noen i vannet. Vi møtte en jevn strøm av mennesker gående i 30 grader med sol, til registreringsleire. De sterke bar de svake. Lokalbefolkningen hadde ikke lov å gi skyss.

I havna kom to ferjer hver dag og 5.000 mennesker som hadde fått registreringspapirer gikk om bord med kurs for Athen.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

«Hvor skal flyktningene?» spurte jeg sjefen for en av sju politimenn som dirigerte inn grupper på 50–100 personer. Han tok tilfeldige folk ut av køen og svarte: «Tyskland, Sverige, Skandinavia og Norge.»

De fleste var fra Syria og Afghanistan.

Situasjonen i september 2015 var at EUs Schengen yttergrense ikke kunne håndheves. Det var ingen grensekontroll fra Hellas og til Norge.

Da jeg kom hjem dro jeg med en gang til Politiets Utlendingsavdeling (PU) sitt mottak på Tøyen i Oslo. Der var det kaos og hadde alt vært det en stund. Det var krevende og det blei verre.

Det var i denne situasjonen jeg uttalte meg til Drammens Tidende (27.09.15) og sa: «Det er ikke sikkert det er urealistisk at 100.000 flyktninger kommer til Norge. Og da har vi ikke noe valg; Vi må ta imot dem som kommer.»

Jeg svarte på hva jeg trodde det ville koste.

Statsminister Solberg med justisminister fra Frp sendte noen uker etter ut brev til samtlige kommuner og fortalte at en måtte ta i bruk ekstraordinære virkemidler for å skaffe mottak.

Høgskolen på Kongsberg blei omgjort til mottak for om lag 1.000 flyktninger

Som realpolitiker må jeg stå i virkeligheten og ta ansvar. En av Senterpartiets grunnverdier er internasjonal solidaritet. På 1970-tallet var slagordet «Ny økonomisk verdensorden». Derfor skal Senterpartiet være en pådriver for økt internasjonal bistand og nødhjelp der flyktningene er fordrevet.

Nå har flere land gjeninnført grensekontroll og derfor kommer ikke lenger så mange flyktninger til Norge. Men nøden er enda større. Det er fortsatt folkevandring og krise. Folk bor i FNs hvite flyktningtelt. I vinter har flere fryst i hjel.

Det er vanskelig å bli gjenforent med sin familie om en kommer alene til Norge. Det må det kanskje være. Men dem som krigen har skilt fra hverandre fortjener å møtes med respekt.

Frp skryter i stedet av at de vil gjøre det enda vanskeligere (DT 17.03.17). De vil enda mer effektivt skille mødre og fedre fra barna sine, ektefeller fra hverandre og la enda flere leve med usikkerhet.

Frp kaller det å ta vare på norske verdier, kultur og tradisjon, jeg kaller det unorsk og ukultur. Vi mister noe av oss sjøl hvis vi skal behandle folk i vår midte som annenrangs og ikke se nøden når den kommer langt nok på avstand.

Senterpartiet ser nasjonalstaten som den svakes sterkeste vern. Alle kan ikke komme innafor, men alle innafor skal behandles med verdighet.

Senterpartiet er for grensekontroll til land utenfor Norden. Ikke stengte grenser, men kontroll. Effektiv grensekontroll øker den solidariske forpliktelsen som Norge har for å bistå der nøden er størst. Senterpartiet er for internasjonal solidaritet, grensekontroll og varme.

Frp er som tilhenger av EU mot systemet med grensekontroll fra Hellas til Norge.

Partiets svar for å unngå at flyktninger som er i Hellas eller Italia kommer til Norge er å gjøre forholdene for flyktninger så dårlige i Norge at de ikke skal komme hit.

Det er umenneskelig og fungerer sjølsagt ikke i praksis.

LES OGSÅ DISSE DEBATTINNLEGGENE:

* Finnes det slaver i Buskerud?

* Alle barn er like mye verdt

* «Hei! Velkommen! Går det bra?»

Kommentarer til denne saken