«Prost Kjell Ivar Bergers velsignelse av Mats og Andrés kyss er viktig. Det er en velsignelse som faktisk kan redde liv.»

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Alle bryllup er vakre.

Men bryllupet som fant sted i Bragernes kirke sist lørdag, var særdeles vakkert.

To tilfeldig forbipasserende jenter i ungdomsskolealder som ble stående utenfor for å få et glimt av brudekjolen måtte vente forgjeves. Her var ingen brudekjole. Her var smoking og smoking. Her var Mats og André. Og prosten i Drammen, Kjell Ivar Berger.

I tillegg til kjærlighet, glede og feststemte mennesker, var det et historisk sus over seansen da prost Kjell Ivar Berger kunne erklære Mats og André for rette ektefolk.

LES OGSÅ: Da han fikk ham - og kirken sa ja

«Dere to og dager som dette melder at verden består, diagnosene har fått stryk og skammen har fått sin plass der den hører hjemme; i sin egen skammekrok», sa prosten.

De viktige vedtakene i «kirkens Storting», Kirkemøtet, hadde endelig fått konsekvenser. Skammen ble parkert, også i Drammen.

Det er to historiske vedtak som er gjort i Kirkemøtet med tanke på vigsel av homofile.

Det første kom 11. april 2016. Da vedtok Kirkemøtet at det skulle bli mulig for homofile å gifte seg i kirken, ved å bestille en liturgi for likekjønnede. Denne liturgien ble så vedtatt på neste Kirkemøte, 30. januar 2017. Dermed ble det i praksis også mulig. 1. februar 2017 fant Norges aller første kirkevielse av et homofilt par sted i Eidskog kirke.

Det er fortsatt opp til den enkelte prest om han eller hun vil ta i bruk den nye liturgien eller ikke. To teologiske syn på ekteskapet lever side om side i Den norske kirke.

Sogneprest i Bragernes, Lars Hansen Skagestad, var en av prestene som var tydelig på at han ikke kom til å ta i bruk denne liturgien. Lørdag var det prost Kjell Ivar Berger som viet det første homofile paret i Bragernes kirkes 137-årige historie.

Symboler er viktige. Det fins mange vakre kirkebygg i drammensdistriktet, men Bragernes kirke har en spesiell plass i byaksen og er et naturlig tyngdepunkt i Drammens bybilde der den på sin høyde tårner over torg, rådhus og folk.

DTs fotojournalist Tore Sandberg har mange års erfaring i å dekke både viktige og dramatiske begivenheter. Til tross for at han er veldig glad i jobben sin, erkjenner han at han muligens er blitt litt blasert etter hvert. Lørdag kjente han imidlertid på en sterk høytidelighet ute på jobb: «Jeg følte virkelig at jeg var med på noe viktig i Bragernes kirke lørdag».

Du skal ikke gå så veldig mange år tilbake i tid før et kirkelig homobryllup midt i Drammens bybilde ville vært utenkelig.

Mats og Andrés kyss på kirketrappen er fremskritt i praksis. Det er en viktig stadfestelse av at du i dette samfunnet, til tross for alle motkrefter, er fri til å elske den du vil. Prost Kjell Ivar Bergers velsignelse av Mats og Andrés kyss er viktig. Det er en velsignelse som faktisk kan redde liv.

Homofil kjærlighet, noe som er så selvsagt for mange mennesker anno 2018, har fortsatt stor sprengkraft i deler av befolkningen.

Da kulturminister Trine Skei Grande samme dag holdt et innlegg på 50-årsjubileet for den pakistanske frigjøringen i Oslo, benyttet hun anledningen til å ta et oppgjør med moralpolitiet:

«Dere norskpakistanere har noen gutter og jenter som fremstår litt kontroversielle i miljøet, som utfordrer dere, og jeg vil be dere, mitt innerste ønske er at dere øker toleranse og øker respekt og øker aksept for å være litt annerledes», sa Skei Grande ifølge VG.

I mange kretser, og ikke minst i mange minoritetsmiljøer, er det fortsatt stor synd og skam knyttet til det å elske et annet menneske med samme kjønn som deg selv.

På den politiske scenen rives og slites nettopp nå Kristelig Folkeparti etter en vielse av to personer av samme kjønn.

Derfor er det så sterkt, og vakkert, at nettopp Bragernes kirke, kirkens hovedscene i Drammen, nå fikk ta del i fremskrittet.

Det er slik kirken, som har løsrevet seg fra staten, fortsatt kan være en kirke for folket.

Og Bragernes kirke kan rettferdiggjøre sin symboltunge plass midt i bybildet, som en moderne og åpen kirke.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken