Sorry, gutter!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerNår jeg leser lederen til Karianne Braathen om russebusslåter som er fulle av vemmelige og brutale grovheter så blir jeg utrolig sint og trist. Jeg kjenner at jeg i utgangspunktet vil holde for ørene, lukke øynene og ikke få med meg hva disse ungdommene driver med. Jeg er så lykkelig over at det ikke er mine barn som står bak disse groteske låtene og stygge holdningene til jenter og hverandre som ungdommer eller unge voksne, for da hadde jeg måttet forholde meg til det.

På den andre siden er jeg mamma til en jente på 13 og en gutt på snart 11, så jeg innser at det ikke er lenge til jeg må forholde meg til dagens ungdomskultur og alt hva den innebærer.

LES NYHETSSAKEN OM ÅRETS RUSSELÅTER HER: Jakter stjernestatus med grove russelåter

Jeg har snakket med mange fantastiske ungdommer i min jobb som barnevernspedagog. De har lært meg at det går an å snakke om alt. Jeg har snakket med ungdom om drømmer, gleder, planer, gode minner, krenkelser de har vært utsatt for, om situasjoner de setter seg i som det er vanskelig å komme like hele ut av, om vanskelige tanker, forhold til rus, forhold til voksne som vil dem vel og voksne som ikke bryr seg om dem.

Det er nok en del ting som det er geit å snakke med andres barn om, men som det blir kleint å snakke om med egne barn.  

Jeg tenker allikevel at det er viktig at jeg skal tørre å ta de kleine og vanskelige samtalene med mine barn. Mine barn skal vite at det vil være totalt uakseptabelt at de deltar i fellesskap som krenker andre på den måten disse russebusslåtene gjør. De skal være klar over konsekvensene for jenter eller gutter som blir utsatt for overgrep og krenkelser. De skal være bevisst hvor mye overgrep og krenkelser kan skade unge sjeler. De skal vite at min lojalitet alltid vil være hos de mest sårbare og at jeg forventer det samme fra dem.

Jeg skjønner at jeg må begynne nå, for når de er 18 år er det nok litt for sent. Jeg har ikke tenkt at sosiale medier, TV-serier og venner alene skal prege mine barns holdninger. De skal få med en god porsjon med refleksjoner fra mor med seg i bagasjen. 

Jeg vil ikke ta ansvaret fra russen med de grusomme låtene og skylde på foreldrene deres. Russegutta må ta ansvar for egne handlinger.

Men jeg håper flere foreldre enn meg begynner å lytte, får øynene opp og finner ut at de må snakke mer med barna sine om holdninger til egenverd, krenkelser og hva som er akseptabelt å utsette venner og medmennesker for.

LES SISTE SAKER OM RUSSETIDEN HER:

* Var du russ i 2010? Da husker du nok denne gjengen

* Russen har fått boltreplass

* Russen: – Politiet gjør det vanskelig for oss

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags