Svar på Arne Nævras spørsmål om bompenger

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Arne Nævra fra SV stiller meg en rekke spørsmål for å forsvare at barnefamilier, arbeidsfolk og ressurssvake må ribbes med bompenger. Her er mine svar:

Mener du at privatbilismen skal fortsette med samme vekst i byene som før?

Svar: Nei, men folk kjører ikke for moro skyld og spesielt ikke barnefamilier, arbeidsfolk og de med lite penger, men det er de som får svi av bompenger.

Hvis nei, hvordan skal du klare å stanse denne veksten, med kaos og elendig, helsefarlig byluft som resultat?

Svar: Når det er på plass alternativer som kan konkurrere, så kan flere reise kollektivt. Bompakken vil ikke løse disse problemene, tvert imot. Vi har sett tidligere hvordan Buskerudbyen legger hindringer i veien for bilistene for å skape mer kø.

Benekter du all forskningsekspertise, veidirektørens, regjeringas og Stortingets datagrunnlag som sier at bomringer er en avgjørende forutsetning for å få ned biltrafikken i sentrum?

Svar: Nei, men det er like fullt en rå, usolidarisk og usosial ting å gjøre, som bare rammer de svakeste. Det ville fungert like bra å bare beslaglegge penger og biler eller innføre ferdselsforbud for barnefamilier, arbeidsfolk og ressurssvake, men det er også en uhyrlig ting å gjøre.

Hvis du mener at satsing på kollektive løsninger, med hyppige avganger og nye stoppesteder er bra, hvordan vil du finansiere dette? Over skatteseddelen? Hvor vil du ta de 131 milliardene som NTP legger opp til i denne tolvårsperioden?

Svar: Politikk handler om å prioritere. Noen få års innvandringsstopp hadde finansiert dette meget lett. (Vi bruker rundt 20 milliarder bare på bosetting og introduksjonsprogram hvert år, det er 240 milliarder på 12 år.)

Parallelt med bompengene i byene, er Frp på Stortinget også ivrig forkjemper for firefelts motorveier i øst og vest, alle finansiert med betydelig bompengesatser, der det er trafikkgrunnlag for det. Alt dette stemmer dere for i Stortinget. Om dere ikke hadde stemt for dette, hvordan ville dere da finansiert veiene?

Svar: Mer oljepenger kan brukes på investeringer i vei.

Kan du være så ærlig Helgheim å si at de familiene som vurderer sin stemmegivning ved valg også bør se på helheten i politikken, på skatteprofilen og på hvem som ivrer for best og billigst velferdstjenester, når stemmen skal gis?

Svar: Ja, en stemme på deg betyr mer bompenger, høyere skatt, mer innvandring og mindre velferd. En stemme på meg betyr det motsatte.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken