Tar du utfordringen, Hovengen?

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDagens veivalg i samferdselsdebatten vil ha stor betydning for hvordan lokalsamfunnet utvikler seg på lang sikt.

Hva skal til for å skape et smartere Drammen?

LES DEBATTINNLEGGET TIL HILDE HOVENGEN HER: Drammens miljøfiff vil begrense din frihet

Med grønne tanker øverst på agendaen har MDG høstet mye pepper for deres utslippsfrie løsninger i hovedstaden. Elsykkel-sponsing, gågater og utbygging av møteplasser i byrommet har skapt et mer levende bybilde. Samtidig har antallet bompengeringer blusset opp og hundretalls parkeringsplasser forsvunnet. Alle vil ha et sunt miljø, spørsmålet er hva enkeltpersonen vil betale for et felles gode.

Løsningen er enkel: vi må spørre hva folk vil.

Nå skyller hovedstadens grønne bølge over i nabofylket Buskerud, hvor en betydelig andel av oss er pendlere. Hovedmålet i henhold til energi, miljø og klima er at Drammen skal ha en miljøvennlig utvikling for å verne naturen, styrke folkehelsen og bidra til å nå nasjonale mål. Trendene innebærer både utfordringer og muligheter. Det handler om delingsøkonomi, brukermedvirkning og smart digitalisering tilpasset folk flest.

Lærer Drammen av andres erfaringer, har vi gode muligheter til å profilere oss som foregangsby.

Bergens luftsensorer bidrar i dag til å kutte trafikken på de mest forurensede dagene. Da blir hjemmekontor med gode digitale samhandlingsløsninger essensielt. Mellom Göteborg og Helsingborg vil det gå 200 selvkjørende lastebiler allerede i 2020 som vil kutte betydelige co₂-utslipp. Der det kreves en fysisk tilstedeværelse må vi etablere smart parkering som guider sjåføren til de ledige plasser. Kanskje kommunen kunne benyttet appbaserte carpool-løsninger? Blant de beste i klassen er Stavanger, som inviterer til samfunnsdugnad med IoT, hvor fingerkjappe og datakyndige i regionen kan boltre seg i store datamengder på hackaton for å utvikle smartbyen Stavanger City.

Drammen er ikke bare mangfoldsbyen, elvebyen og hjem til det mange mener er verdens beste fotballag. Vi er også kjent for å være en by som har revitalisert oss selv nok til at det kastes skam på dem som en gang foretrakk en dram i timen.

Alt dette gjør oss også rustet til å løse samfunnsutfordringene vi står ovenfor.

Endring gjør vondt, men vi er generasjonen som har teknologien som gir muligheter til å rydde opp i fortidens løsninger.

Det betyr ikke at vi nødvendigvis bare skal bygge større parkeringsplasser eller erstatte alle de gamle med parker. Miljøfiff eller folk flest, sannheten er at alle skal fram.

Derfor håper jeg at når lokalpolitikere holder workshops inviteres også byens (amatør-) IT-arkitekter inn, slik at man sammen kan utarbeide fremtidens samferdselsløsninger til alles felles beste.

LES OGSÅ:  Hyllet samfunnsdebattanter på «meningenes festaften»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags