«Du er hel ved», sa en tydelig lettet og berørt ordfører Elin Weggesrud (Ap) og klappet Venstre-politikeren godt på skulderen.

Martin Gran var temmelig utmattet og ville bare hjem.

LES NYHETSSAKEN HER: Sande går mot sør

Han sto for maratonmøtets uventede vending sent på kveld. Han ofret seg og gikk for Aps forslag. Dermed står vedtaket om sammenslåing med Hof og Holmestrand ved lag.

Han sikret dermed at kommunestyrets store outsider, uavhengige Patricia Eriksen, ikke fikk gjennomslag for sitt modererte forslag, som blant annet inneholdt en snarlig avskaffelse av eiendomsskatten og nedskalering av sentrumsplanene.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Martin Gran satte dermed et punktum for høyt spill og høydramatikk i kommunehuset i Sande.

«Stakkars Elin», ble det hvisket på første rad på tribunen idet ordfører Elin Weggesrud (Ap) entret kommunelokalet i Sande fredag rett før klokken 17.

Det ærverdige bygget i Sande sentrum har huset rikelig med møter, revyer og konserter i moderne tid, men det er ikke hverdagskost at et politisk møte har utløst en sånn spenning i salen som denne fredagen.

Det har knirket og knaket høyt i reisverket til den kommende kommunen Hof/Holmestrand/Sande de siste ukene. Og det er i hjørnet mot Sande konstruksjonsfeilen ligger.

LES OGSÅ: VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Fremdriften i den nye kommunen, hvis fremtid skal forsegles i Stortinget 8. juni, stoppet brått i 27. mai. Da meldte 13 kommunestyremedlemmer inn et krav om ekstraordinært kommunestyremøte. De mente at premissene for valget av Hof og Holmestrand har endret seg i løpet av forhandlingene. De mener planene er urealistiske og at Sande får dårlig uttelling. En av dem var Aps egen gruppeleder som i samme åndedrag meldte seg ut av partiet. En annen var bygdelistas vararepresentant som brått var tilbake på innbytterbenken i møtet fredag.

Ordskiftet har vært preget av mistillit og skuffelse alle veier.

I media hadde Holmestrands ordfører langet ut mot både Sande-ordføreren og hele delegasjonen hennes. Han erklærte samtidig at Hof og Holmestrand klarte seg utmerket uten Sande. Stemningen gikk fra vondt til verre de siste dagene før møtet, da Sande Høyre i denne opphetede situasjonen bestilte og fikk gjennomført en meningsmåling.

Målingen viste for øvrig at et flertall ønsker seg til Drammen.

Som om det ikke var nok drama, ble det offentlig kjent under møtets løp at Holmestrands ordfører er sykemeldt med aggressiv lymfekreft.

Det var fullt på tribune, langs veggene og i gangen da Elin Weggesrud ønsket velkommen til møte denne skjebnefredagen fredag før pinse.

 

Spenningen var til å ta og føle på dra Patricia Eriksen, utbryter fra Frp og uavhengig representant, entret talerstolen. Eriksen, som har vært en politisk outsider i lang tid, satt plutselig på vippen i denne, kanskje den største avgjørelsen for Sandes fremtid.

Hennes forslag om å kassere sentrumsplanen i Sande, samt avskaffelse av eiendomsskatt om en måned falt umiddelbart ikke i god jord hos noen av de øvrige 24 folkevalgte.

Men for å sikre at vedtaket om sammenslåing med Hof og Holmestrand blir stående ga posisjonen lenge uttrykk for at de var villige til å gå med på Eriksens modererte forslag.

Det var da Venstre-politiker Martin Gran slapp bomben.

For å hindre at Eriksens forslag skulle bli stående, brøt han ut fra opposisjonen og stemte med den politiske motparten. Eriksen slo følge. Dermed sto det 14–11 i favør av fortsatt følge med Hof og Holmestrand. 

Dermed ble den debatten, en debatt som Sandes folkevalgte skulle hatt for lenge siden, avsluttet med at ordfører Elin Weggesrud og hennes rekker marsjerer videre med Hof og Holmestrand – vekk fra Drammen.

I bakgrunnen står det politiske miljøet splittet på en måte selv de mest garvede politikerne i Sande ikke har opplevd maken til.

Det kommer til å verke i lang tid fremover. 

En ung Venstremann har kanskje bygget en bru som kan gjøre veien mellom det politiske sør og det politiske nord i Sande litt kortere.

Det var i alle fall en bredspektret politisk forsamling som gikk til puben da møtet var over. 

LES OGSÅ: 18-åring mistet lappen etter utforkjøring