Singellivet er over for Sande

Foto:

Av
DEL

MeningerI skrivende stund har vi bikket 2019 med en drøy ukes margin. Det siste året da Sande er en egen kommune.

Singellivet har vært godt. Og det har vart siden 1838.

Preget av litt trang eneboerøkonomi til tider, men med råderett over eget «hus.» Vi har klart å være en attraktiv kommune og vi har klart å gi gode tjenester til innbyggerne våre. Sandesokninger er stolte over bygda vår. Vi vokser og får stadig nye innbyggere og nå etableres det også svært mange nye arbeidsplasser her.

2019 blir et år med mange litt vemodige «dette er det siste gangen vi gjør alene»-opplevelser. Og de skal vi markere og bevare for ettertiden.

Men 2019 blir så definitivt et år for mye spennende og fremtidsretta arbeid også!

Vi har vært forlovet med Hof og Holmestrand siden 2016. Akkurat slik Drammen, Svelvik og Nedre Eiker har bundet seg til hverandre.

Det tar tid å bli bedre kjent med hverandre og vi har stadig jobbet oss nærmere hverandre.

I 2019 starter innspurten på jobben med å skape en helt ny kommune og en ny hverdag sammen. Fellesnemnda får en større og mer avgjørende rolle dette året. Og vi skal sammen – på tvers av partifarger og opprinnelige kommuner, få til å lage en ny kommune med gode tjenester til innbyggerne våre.

Nå trengs det store doser nysgjerrighet, åpenhet og evne til å se forbi hverandres litt uventa uvaner.

Og det gjelder å ikke gå i den klassiske «vi skal fortsette å gjøre det slik vi alltid har gjort det»-fella. Skal vi få de beste løsningene, må vi klare å hente ut beste praksis i begge kommuner og sette det sammen på ny.

Likeverdighet og raushet må til for at et forhold skal oppleves som godt for begge parter. Likeså må økonomien styres fornuftig og stødig.

Vi blir en av landets største vekstkommuner og det krever nok og gode skoler, barnehager og plasser i eldreomsorg til stadig flere.

Vi kommer fortsatt til å ha store og små utfordringer som må løses og vi kommer garantert til å gjøre feil underveis. Men nå skal vi løse det i et større fellesskap enn før og det har jeg stor tro på at vi skal lykkes veldig godt med. Vi blir sterkere sammen enn vi er hver for oss.

Jeg har et favorittmotto og det går omtrent slik: du kan selv bestemme deg for om du vil lykkes eller mislykkes med en oppgave. Uansett hva du bestemmer deg for, er det stor sannsynlighet for at du får rett.

2019 blir et viktig år for det nye fellesskapet og da er det trygt å vite at det er svært mange ansatte og politikere som har bestemt seg for å jobbe positivt, hardt og målretta for å lykkes med å lage en ny og fremtidsretta kommune sammen. Da er oddsene gode for at vi lykkes med den oppgaven.

En annen viktig suksessfaktor, er at vi ikke glemmer de vennene vi hadde før bryllupet.

Sande har hatt langvarig nytte og glede av vennskapet og samarbeidet med kommunene i Drammensregionen og det skal vi jobbe for å opprettholde.

Samarbeidet får garantert en annen dynamikk og kanskje også et litt annet innhold. Erfaringer fra kommunereformen i Danmark, viser at de store og nye kommunene søkte sammen i enda større samarbeidskonstellasjoner etter reformen. Jeg tror vi alltid vil ha mye å lære av samarbeid med andre og det skal bli interessant å se hvordan fasit vil se ut på dette feltet om noen år her også.

Den nye kommunen vår vil bestå av innbyggere som er stolte over å kalle seg sandesokninger, holmestrandinger og hofsokninger. Alle skal vi være en del av nye Holmestrand kommune. Vi blir en ny enhet, men vi flytter ikke.

Drammen er en kjær by for oss, og nærmeste storby for svært mange av innbyggerne i den nye kommunen vår. Vi er tett sammenvevet når det gjelder arbeidsmarked og næringsliv. Det endrer seg ikke.

Sande har alltid ligget på grensen og vært en brubygger mellom to fylker. Det har vi bestemt oss for at vi skal fortsette med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags