La barn oppdage lesekunsten på egen hånd

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerIngenting slår følelsen eller kriblingen i magen av å kjenne vekten av en ny bok i hånden. Omslaget, med sine farger og skinnende tekst, virker innbydende. Jeg strekker ivrig fram hendene og stiller meg på tå for å ta ut neste bok, idet jeg hører lærerens skritt nærme seg. Hun stiller seg foran meg og sier med hevet øyenbryn: «Den boken her er ikke for din målgruppe». Hun tar boken fra meg, og ber meg finne en for «min målgruppe». Jeg venter til hun er ute av øyesyn, før jeg våger meg tilbake avdelingen for litt eldre barn.

Som førsteklassing den gang var en av høydepunktene å lære seg alfabetet for å kunne låne seg en bok.

Høytlesningen under lunsjen var nærmest hellig. Læreren leste med innlevelse og vi ventet ivrig på å høre hva som ville skje videre i handlingen. For oss litt mer utålmodige sjeler, kunne vi låne boken og lese videre på egen hånd. På den måten utviklet flere av oss i en tidlig alder leseglede. En glede som straks seg utenom skoletiden og de vanlige leksene. Å bli kjent med ord og uttrykk på egen hånd, kan være en måte å løse lesekoden på og utvikle leseferdigheter som senere vil være gull verdt. Å begrense barns lesning til kun «deres nivå», kan virke mot sin hensikt. Barn trenger å foreta denne utforskningen på egen hånd, selv om de vil snuble underveis.

Lesing er som en labyrint. Man vil få stor glede av den om man finner ut hvordan man skal komme til veis ende. Og dette skjer ikke uten litt vanskeligheter i starten.

Som regel pleier lesebøkene på barneskolen med utdrag fra litterære verk å inneholde en rekke spørsmål, som etter min mening er mer komplisert enn det de trenger å være. Dette gjør lesning for et barn til en tørr og skummel beskjeftigelse. Poenget med utdraget barnet leser, skal være å utforske en ny historie og få nysgjerrigheten vekket. Barn skal tross alt de første årene lære lesekunsten, ikke bli analytikere. Det kan være greit å la barnet selv utforme spørsmålene knyttet til boken, istedenfor å bombardere dem med spørsmål som gjør dem mer forvirret enn kloke.

Leseglede kommer ikke av seg selv, men krever en indre motivasjon som man selv må oppdage.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags