Folkestyre i nye Drammen kommune

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I byggingen av nye Drammen kommune, blir det å sørge for et sterkest mulig folkestyre viktig. Ingen ønsker et elitestyrt velde bestående av personer sentrert rundt bykjernen i Drammen by. For å få dette til, må vi starte med å anerkjenne at det er umulig å få et like sterkt lokaldemokrati som man hadde i de tre gamle kommunene.

Veien til makta blir lenger, og det blir færre folkevalgte per innbygger. Allikevel må vi forsøke å få til noe som i hvert fall er i nærheten. Da kan det være på sin plass å tenke nytt – og bli inspirert av fortiden.

Fra formannskapslovene ble innført i 1837 og fram til 1947, hadde vi noe som het sognekommune, som var et underkommunalt administrativt nivå. Altså, en slags kommune innad i kommunen. Geografisk var sognekommunene organisert etter kirkesognene i herredskommunen. Det var kommunene selv som kunne bestemme om de ønsket å opprette slike sognekommuner. For eksempel var Sigdal herredskommune delt inn i tre sogn; Sigdal, Eggedal og Krødsherad (fram til Krødsherad ble egen kommune i 1901)

Herredskommunene kunne selv delegere ned oppgaver til sognekommunene. Dette varierte derimot fra sted til sted.

Oppgaver som sognekommunene kunne ta ansvar for som egne administrative enheter, var kirkesaker, veisaker og mange sognekommuner utgjorde egne skoledistrikt og fattigdistrikt. At sognekommunene tok over flere og flere oppgaver, var en hovedårsakene til at vi nådde et toppunkt på 747 kommuner i 1931.

Sognekommunene ble rett og slett så sterke at de brøt ut og ble egne selvstendige kommuner.

Det mest interessante i denne sammenhengen er imidlertid ikke dette med oppgavene, men hva §1 i formannskapsloven av 1837 sa. Nemlig at det skulle velges formenn og representanter særskilt for hvert sogn. Dette mener jeg er en idé å se nærmere på for den nye kommunen, for å sikre representasjon. For dette er den største bekymringen mange av oss som var motstandere av sammenslåingen hadde og har fortsatt. At tyngdekraften med tid og stund vil trekke makten lenger og lenger unna gamle Nedre Eiker og Svelvik, og dermed gi innbyggerne mindre påvirkning.

I en oversikt i Drammens Tidende 09.09.2015, så vi at representantene i bystyret i Drammen, klumpet seg sammen og hovedsakelig kom fra de sentrale og mest folkerike bydelene.

Ingen kom fra Skoger, for eksempel. Skoger som var en egen kommune fram til 1964, hadde ingen representasjon i bystyret. Jeg tror at partiene ved første korsvei, vil være svært opptatt av å sikre folk fra både Svelvik og Nedre Eiker høyt på listene, men at det dessverre blir slik i det lange løp «at sentralmakta rår» og man går tilbake til å fylle listene med folk fra der det bor flest folk.

Derfor kommer jeg med disse ideene nå, fordi vi ikke må komme dit.

Jeg foreslår ikke dette for å gjeninnføre sognekommuner, men for å påpeke at selve grunnprinsippet i folkestyret også dreier som geografisk representasjon. Folk lever sine liv ute i lokalsamfunnene – i Krokstadelva og på Steinberg, på Åskollen og i Skoger og på Berger og i Svelvik. For at disse lokalsamfunnene skal utvikles til det beste for innbyggerne, må innbyggerne som kjenner der skoen trykker, ha mest mulig hånda på rattet og påvirkning på egen utvikling.

Det nye kommunestyret vil bestå av 57 personer.

Fremover skal det jobbes med «lokaldemokratiske løsninger» i ulike arbeidsutvalg. Her vil det bli diskutert ulike løsninger som f.eks. grendeutvalg og oppgaveutvalg. Jeg er redd for at vi fort ender med at disse blir bare for syns skyld, som grupper uten noen som helst form for formell makt og at de til slutt nedlegges av økonomiske hensyn. Akkurat som det endte da Bergen slukte omkringliggende kommuner på 1970-tallet. Et premiss for sammenslåingene, var at det skulle opprettes bydelsutvalg. Det ble det, men disse ble nedlagt etter bare noen få år.

Derfor må vi finne «lokaldemokratiske løsninger» som gir varig reell makt og påvirkning.

En slik løsning kan derfor være å fordele de 57 representantene etter de gamle kommunegrensene som «sogn».

Dette vil sikre god representasjon og gi innbyggerne en reell mulighet til å velge inn sine lokale representanter for å kjempe for sine lokalsamfunn.

LES OGSÅ: Avfeier Frps krav om folkeavstemning

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags