Viken er veien til Oslo

Av
DEL

MeningerEn av Høyres representanter i fellesnemnda for Viken, Iselin Haugo, raser over at arbeidet med regionen var foreslått satt på vent og kaller det respektløst. Haugos begrunnelse i forårets valgkamp for hvorfor mastodonten Viken hadde livets rett var «veien til Oslo».

Parlamentarisk leder Trond Helleland svarte «Svinesund» på spørsmål fra partikollegaer i Buskerud Høyre om hva Buskerud, Akershus og Østfold har til felles.

Leder i Buskerud Høyre, Kristin Ørmen Johnsen, uttalte i et møte med styret i Buskerud NHO i oktober i fjor at vi måtte få en robust region her på Østlandet nå som trønderfylkene hadde slått seg sammen og kom til å bli en mektig region vi måtte ta opp kampen med. Rune Kjølstad, gruppeleder for Høyre i Buskerud fylkesting, stilte i Viken-debatt i NRK Buskerud 21. august. Programlederens siste spørsmål lød: «Men hvorfor kan ikke disse nye oppgavene gis til dagens fylker?». «Størrelsen», svarte Kjølstad. Viken regionen vil som kjent få 1 200 000 innbyggere. Buskerud har i dag ca. 280 000 innbyggere, mens Møre og Romsdal og Nordland skal få bestå som egne fylker med sine hhv. 266 000 og 242 000 innbyggere. Troms og Finnmark har til sammen 165000 innbyggere, og Agder-fylkene 300 000.

Fylkeskommunen er et forvaltningsorgan som skal tilby offentlige tjenester til sine innbyggere. Senterpartiet ønsker at disse tjenestene skal være nær folk med en effektiv administrasjon og god, lokal, politisk styring.

Regionreformen sentraliserer makt og ødelegger folkestyret. 34 politikere møtes nå hver måned sammen med minst like mange fra administrasjonen for å planlegge og organisere en storregion ingen vil ha – ikke engang de som stemte for den, om vi skal tro dem. Fellesnemnda har stemt imot at det føres oversikt over kostnaden denne sammenslåingen medfører slik at innbyggerne kan se hva dette koster. Penger som i stedet kunne bli brukt på bl.a. fylkesveier, videregående skoler, næringsutvikling og utvikling av organisasjonen i de eksisterende fylkene.

En kan spørre seg hva som er mest respektløst.

LES OGSÅ: Viken utsetter å sette Viken på vent

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags