Beklager, Blå Kors - at politikerne sviktet

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sjelden har vi sett det så tydelig. At de store partiene har sviktet så ettertrykkelig, at Buskeruds stortingspolitikere har tapt så tydelig sitt ærlige ansikt.

Husker DTs lesere saken om nedleggelse av Bragernes behandlingssenter (Blå Kors) etter en tapt anbudsrunde i vinter?

LES HER:

Husker dere overskriftene og bildene? Hvem som kom fram og fikk bildene sine i avisa?

De var der alle sammen: regjeringspartiene med Kristin Ørmen Johnsen og Lavrans Kjerulf på vegne av Frps Wold og Helgheim. Masud Gharahkhani var der.

Overskriftene i Drammens Tidende den 23. januar var tydelige: «Stortingspolitikerne på Blå-Kors-ballen», «Alle på Stortinget jobber for Blå Kors». Regjeringspartiene skulle ta det opp med sin statsråd. Og Ap stilte spørsmål. Men så ga alle seg. De fikk i hvert fall ikke til noen verdens ting.

De hadde sannelig muligheten.

For jeg leverte inn et representantforslag rett etterpå. Dette gikk til helsekomiteen og fikk sin sluttbehandling sist torsdag. På bakgrunn av at anbudsrunden hadde gitt stor reduksjon i antall behandlingsplasser og store huller både faglig og geografisk, som ikke minst ville gå ut over Buskerud, foreslo jeg følgende:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at de geografiske og faglige manglene som anbudsutsettelsen innen rusomsorgen i Helse Sør-Øst har ført til, blir rettet opp, om nødvendig gjennom en ny anbudsrunde. Dette gjelder spesielt mangler innen feltet alkoholmisbruk, spillavhengighet og kjønnsseparert behandling som de to Borgestadklinikkene som nå må nedlegges, har stått for».

Senterpartiet støtter fullt ut SV-forslaget, og KrF er sterke og fremmer et nesten likelydende forslag. Om Ap hadde støttet ett av disse, hadde Blå Kors blitt reddet – etter 40 års drift, med flotte resultater og fullt belegg. Men nei! De svikter.

Jeg ber i en siste e-post til Aps Buskerudrepresentanter om å få gruppa deres til å støtte. Det var nytteløst. Helseforetaksmodellen er nemlig deres baby.

Det er utrolig leit at denne anbudskannibalismen skal fortsette og på et vis applauderes av Ap. At høyrepartiene etter hvert omfavnet modellen er ikke til å undres over. De kan gjerne kjøpe og selge velferdstjenester og gi hver pasient og ethvert kasus en pris. Men Arbeiderpartiet?

Det ble et aldri så lite plaster på såret – som et resultat av SVs initiativ: et flertallsvedtak som krever at det åpnes for et tilleggsanbud på 10 avrusningsplasser i regionen, og at dette tilbudet opprettholdes ved en av Borgestadklinikkene (trolig i Skien) inntil nytt anbud er vedtatt.

Overfor en rekke brukere jeg har fått henvendelse og støtte fra beklager jeg at jeg ikke lyktes i å beholde Bragernes behandlingssenter. Det sier jeg også til alle de dyktige ansatte som har mista jobbene sine. Men jeg skal love dere at jeg og min kollega Wilkinson i helsekomiteen har stått på alt vi har orket i denne saken.

Takk til Per Olaf Lundteigen (Sp) som også var med hele veien, og til Bollestad i KrF. Hun var tøff og talte regjeringa midt imot.

LES OGSÅ: Reagerer sterkt på Helgheims «biologi-utbrudd»: – Dette er holdninger som støtter miljøer som mener kvinnens plass er i hjemmet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken