Kontantstøtten som misforstått frihetsbegrep

Foto:

Av
DEL

LeserbrevHøyres Kristin Ørmen Johnsen skriver i et innlegg  «Vi ønsker ikke venstresidens overstyring av familien» i forbindelse med andre partiers ønsker om å avvikle kontantstøtten.

Så da mener Johnsen altså at virkemidler for en annen politikk kan klassifiseres som «overstyring»?

Interessant ordvalg fra en representant fra et parti som liker å flagge høyt at enkeltmenneskets valgfrihet er viktig. La oss kjapt telle opp et lite utvalg av regjeringens virkemidler, eller overstyring, for å bruke Johnsens begrep, som fører til det motsatte av frihet og verdighet:

– Egenandel for fysioterapi for kroniske sykdommer

– Avkorting av dagpenger

– Avkorting av uføretrygden

– Avkorting etterlattepensjonen

– Avkorting på arbeidsavklaringspenger

– Avkorting på sluttvederlag

– Skatt på kostgodtgjørelse

– Skatt på tjenestereiser

– Skatt på pendleropphold

– Skatt på tariffestede sluttvederlag

– Skatt på kost og losji for arbeidstakere på jobbreise

I det samme innlegget skriver Johnsen forresten: «Politikken skal være der for dem som trenger det mest, vi må fortsette å utjevne forskjellene» ...

Det er ingen som tviler på at kontantstøtten kan være en veldig god løsning for enkelte familier i en periode. Men det fremstår noe merkelig, og litt enkelt, å tenke at det å frata disse familiene en valgfrihet skal være et slags motiv for å avvikle kontantstøtten.

Det er den totale samfunnsøkonomiske konsekvensen av ordningen som helhet som ligger til grunn.

De siste åtte årene har hele seks offentlige utvalg anbefalt å avvikle kontantstøtten.

Utvalgene støtter seg på en rekke forskningsrapporter og kjente fakta. Og vårt velferdssamfunn tufter jo nettopp på at så mange som mulig kan stå i arbeid og bidra til fellesskapet. Det er slik vi finansierer helt grunnleggende områder som helse og skole, blant annet.

Et PS til Ørmen Johnsen: Det er vel et par av regjeringspartiene som også har tatt til orde for å fjerne eller endre kontantstøtten, du glemte å nevne dem i innlegget ditt. Men det tar dere kanskje på kammerset under forhandlingene som nå pågår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags