Tyn og tan og sommerkroppen

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSommer, sol, iskrem, bading - og press. Om sommeren er kroppspresset høyere enn vanlig. Da handler det om å ha den perfekte sommer- og bikinikroppen og for mange om å få en gyllenbrun hudfarge, å bli «tan».

Den perfekte kroppen

I lang tid har mennesker, spesielt kvinner, vært opptatte av kropp og utseende. Opp igjennom årene har trendene svingt. Noen av disse trendene er til og med farlige, men noen av oss gjør alt for et bra Instagram-bilde. Dette er strengt tatt ikke noe nytt fenomen.

For eksempel så har både menn og kvinner brukt korsetter i flere århundrer bare for å passe inn i mindre klær og se slankere ut.

Hvorfor er det kroppspress?

Jeg tror vi kjenner dette kroppspresset fordi vi føler at vi må passe inn. Vi må være med i gjengen. Alternativet er å bli stående igjen alene fordi det ikke er noen andre som tør å vise at de også er annerledes.

På sosiale medier handler det for mange om å virke så perfekte som mulig, men man tenker ikke mye på hvordan det kan påvirke andre.

Når vi snakker om temaet kroppspress tenker vi ofte på sosiale medier og tynne modeller i magasiner, men det er ikke bare dette som skaper kroppspress.

En kommentar eller bare et stygt blikk, for eksempel i garderoben eller på stranda, er nok til å ødelegge dagen og selvbildet til personen det er rettet mot.

Til og med en kommentar rettet mot deg selv kan ødelegge en annens selvbilde. Jeg ser opp til mange folk på min egen alder fordi de for eksempel er smarte, gode i fotball eller har en flottere kropp enn meg.

Det gjør fysisk vondt når den sterkeste i klassen sier at hun er svak. «Hvor svak er jeg da?», lurer jeg på.

Jeg burde ikke tenke sånn, men det er dessverre akkurat sånn mange ungdommer tenker.

Vi sammenligner oss med hverandre hele tiden. Det bare er sånn.

Alt er mulig

Jepp, alt er mulig, blir det sagt. Og det er til dels sant. Hvis du syns du får en dårlig karakter i norsk så kan du faktisk jobbe hardere og forbedre den.

Hvis du syns du har en stygg eller «upassende» nese kan du faktisk gjøre noe med det, men det betyr jo ikke at du skal.

Det at «kroppspress» er et ord i det norske språket og at folk sulter seg selv for å passe inn, er noen eksempler på trekk ved samfunnet som er veldig unødvendige. Dette er kjensgjerninger vi hadde klart oss fint uten.

Så hva om vi står sammen?

Hva om jeg tør å gå bort til en person og si «hei», i stedet for å bare se på dem og skape fordommer?

Der kunne jeg ha fått en ny venn og den personen jeg sier hei til får en ny venn, så det er en vinn-vinn situasjon!

LES OGSÅ: Amanda får oppfylt skoledrømmen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags