Ekte dyrevelferd, FpU?

DYREVELFERD: Vilde I. H. Håvardsrud utfordrer FpU i politikk som angår dyrevelferd.

DYREVELFERD: Vilde I. H. Håvardsrud utfordrer FpU i politikk som angår dyrevelferd.

Av
DEL

LeserbrevDen grønne bevegelsen bygger sin politikk på en grunnleggende respekt for alt liv. Solidaritet omfatter også dyr. Derfor må vi drive en miljøpolitikk som tar vare på og reparerer leveområdene til ville dyr, samtidig som det er viktig med en dyrevelferdspolitikk der husdyr og kjæledyr blir behandlet med respekt.

Det er en sammenheng mellom vår respekt og omsorg for dyr og vår respekt og omsorg for mennesker. Det å ta vare på dyrene og alt annet som lever.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

I De Grønne sier vi ofte at hvis dyra kunne stemme, ville de stemt på oss. Dyrevernalliansen ga oss blant annet terningkast 6 når de bedømte alle partiene sin dyrevelferdspolitikk. Fremskrittspartiet fikk terningkast 2, derfor reagerer Grønn Ungdom på innlegget til FpU 8. august som sier «Ettersom dyrene ikke kan tale sin egen sak, gjør det meg stolt at vi er et parti som taler dyrenes sak.» Dette høres jo helt fantastisk ut. Det er bare synd at det er mildt sagt overdrevet. Prøveordningen med dyrepoliti er veldig bra og den må spres til resten av landet, det er jeg helt enig i.

Det som skurrer er at på alle andre områder viser ikke Fremskrittspartiet særlig velvilje til å tale dyrenes sak.

Det er nok av eksempler på at Frp ikke taler dyrenes sak. Vi trenger f.eks. et landbruk som tar vare på dyrevelferden og på dyrs artstypiske og individuelle behov, i De Grønne ønsker vi blant annet et dyretilsyn som kan hindre dyretragedier blant husdyr. Den nåværende regjering har lagt opp til et enda mer intensivt landbruk med flere dyr på mindre plass, det skaper kun dårligere dyrevelferd.

Pelsdyroppdrett som regjeringen vil videreføre fordi det er «arbeidsplasser» er også uforenlig med godt dyrehold og må avskaffes, der foreslår vi en raus omstillingsstøtte så bøndene kan gjøre noe annet.

Det er det saamme med oppdrettsindustrien. En intensivering fører til dårligere vilkår for fisken og her trengs det tiltak så vi kan opprettholde en bærekraftig industri i fremtiden. Det er mange felt der god dyrevelferd må prioriteres mer, hold i dyrebutikker, dyretransport til slakterier, skade på ville dyr i forhold til jernbane, slått og vei, få alternativer til dyreforsøk, hjemløse dyr, beitedyr, jakt og fangstmetoder, importerte dyr, avl av raser som lider osv. Her er det mye å ta tak i.

I De Grønne har vi politikken som tar ansvar for dyrene og vi har konkrete forslag om hvordan det kan gjøres. Det har jeg ikke funnet i noen andre partiprogrammer og spesielt ikke i Frp sitt.

Selv om dere i FpU mener at dyrevelferd er viktig er det ikke mye verdt hvis dere ikke får med dere moderpartiet.

Vi oppfordrer dere selvsagt til å kjempe for dyrene, de har jo tross alt ikke muligheten til å gjøre det selv.

LES OGSÅ: Forhåndsstemte med hest, hund og kanin

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags