Det er godt vi har en sperregrense på fire prosent for partier ved stortingsvalg. En trenger neppe være noen stor spåmann for å forutsi, at etter valget i 2021 er Venstre og Kristelig Folkeparti ute av norsk politikk for godt.

Venstre kan se tilbake på en ærerik og avgjørende innflytelse på norsk politikk fra partiet ble grunnlagt i 1884 fram til partiet ble splittet i 1972, men har siden ligget nede med brukket rygg.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

I dag er det få som ser forskjellen på partiene Venstre og Høyre, så hvorfor ikke ta skrittet fullt ut og slå disse partiene sammen?

Det vil i alle fall være mer fornuftig enn å kaste bort stemmene om fire år til et parti under sperregrensen.

Det samme kan på mange måter sies om Kristelig Folkeparti. Kristne mennesker er politisk sett temmelig lik resten av befolkningen.

Flertallet er nok konservative, men sannsynligvis var det flere som kaller seg personlig kristne, som stemte på Arbeiderpartiet ved årets stortingsvalg, enn de 4,2 prosentene som stemte på Kristelig Folkeparti.

Knut Arild Hareide står foran en umulig oppgave på lengre sikt, derom han ønsker å samle alle bekjennende kristne i ett politisk parti over sperregrensen.

Dersom de kristne grunnverdiene fortsatt skal prege norsk samfunnsliv, må kristne mennesker påvirke de store politiske partiene innenfra, i stedet for å forsøke å holde liv i et parti som ved neste stortingsvalg er dømt til å havne under sperregrensen.

Jeg stiller også et berettiget spørsmål ved partiet Rødts berettigelse i norsk politikk. Etter at partiets forløpere oppga sin visjon om å starte væpnet revolusjon i fredelige Norge, ser i alle fall ikke undertegnede noen fornuftig grunn til at ikke Rødt og Sosialistisk Venstreparti skulle slå sine pjalter sammen.

På den måten kan de få langt større innflytelse på norsk politikk enn de vil få ved å fortsette hver for seg.

LES OGSÅ: Jagland med harde utfall mot lederartikkel i VG