Det er flott med unnskyldninger, men det er ikke Jon Helgheim som skal ha unnskyld fra Gusrud, men alle de som stemte KrF. Den samme unnskyldning bør komme fra Yousuf Gilani til Venstres velgere.

Jeg kan bekrefte Masud sine kommentarer i lørdagens DT om at KrF kunne velge fra øverste hylle i forslag til politisk plattform som ble utarbeidet av Bylista, MDG, SV og AP. Det kunne Venstre også. Arbeiderpartiet var villig til å strekke seg ekstremt langt politisk, og også i forhold til verv.

De Grønne som nest største parti i en slik konstellasjon var villig til å strekke seg særdeles langt i å gi posisjoner til Venstre og KrF i bytte mot en politisk plattform som gikk vesentlig i vår retning.

Samtalene vi hadde viste at vi hadde svært mye til felles politisk og at dette samarbeidet kunne lande nærmere Venstre og KrF sitt program enn et samarbeid med Høyre og Frp.

Vi i De Grønne ble svært overrasket over Venstre og KrF sin oppførsel i forhandlingene. Ingen av de fremmet egentlige politiske krav til et samarbeid eller forsøkte å inngå en nærmere dialog for å presse samarbeidet ytterligere i sin retning.

Mens vi i De Grønne var opptatt av hvor langt vi kunne strekke AP i vår retning så var ikke KrF eller Venstre opptatt av dette.

Dersom MDG, Venstre og De Grønne hadde stått sammen og styrt etter politikk og ikke posisjoner kunne vi fått både Tore O og Masud i kne og unngått et flertall med Frp. Dette kunne gitt ekstrem god uttelling for disse partienes politikk, samt like gode verv som det KrF og Venstre nå får.

Dette er umulig å få til når disse partiene ikke legger politiske krav på bordet, men starter med konklusjonen om hvem som skal være ordfører.

Det hjelper lite å være god i sjakk når medspillerne insisterer på å spille Ludo og Stigespill.

Stigespillet har gitt uttelling i form av en varaordfører for Venstre men det er en varaordfører som styrer etter Fremskrittspartiets pipe i fire år. Den underskrevne samarbeidsplattformen mellom de fire partiene er totalt blottet for Venstrepolitikk. Null klimatiltak, null konkrete løfter for kollektiv og sykkelveier, ikke et ord om verneverdige hus, markagrensen eller økt lærertetthet.

Denne politiske plattformen kunne vært skrevet over kjøkkenbordet til Jon Helgheim og inneholder ikke en eneste politisk bevegelse i sentrums retning.

Fremskrittspartiet må være særdeles fornøyd, de har spilt godt og konsentrert seg om det viktigste: politisk gjennomslag for egne saker.

For oss i De Grønne har det hele tiden vært revnende likegyldig om ordføreren er rød eller blå så lenge han fører grønn politikk.

KrF og Venstre startet med konklusjonen om hvem som skal være varaordfører og ordfører og har forsøkt i ettertid å putte politikk inn i avtalen. Det er et eksperiment som har gått alvorlig galt. De som blir lidende er de som trodde på KrF og Venstres valgløfter.

Vi er skuffet over KrF og Venstre og det bør også velgerne være.

Akkurat som på nasjonalt nivå velger de ikke å benytte seg av en mulig vippeposisjon for å få gjennom egen politikk, men heller lime seg til en blokk på forhånd.