Gå til sidens hovedinnhold

En godvond kveld for Drammen Høyre

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre gikk på et langt og tungt nederlag på Marienlyst. Men hvis vi skal dømme etter stemningen i formannskapssalen utover kvelden, var det en lettelse for det politiske klimaet i Drammen å få lagt ballen død.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter fem år med med hard Marienlyst-debatt tok det formannskapet 50 minutter å legge planene om utbygging døde. Det lå i kortene at Marienlyst-planene kunne møte sitt endelikt i formannskapsmøtet i Drammen tirsdag kveld. Varaordfører Yousuf Gilani hadde gjort et svært strategisk vellykket politisk comeback etter permisjon.

Fra å befinne seg i det ytterste politiske mørket, uønsket i eget parti og rimelig politisk venneløs, entret han arenaen med den perfekte saken å skaffe seg politisk vennskap med: Marienlyst-saken.

LES SAKEN HER: Marienlyst-planene lagt død

Dermed var det på forhånd kjent at det var flertall i formannskapet for å legge Marienlyst-ballen død. Spørsmålet var om Høyre ville presse gjennom en behandling i bystyret, med et svært usikkert utfall der.

Det ville ikke Høyre og gruppeleder Tove Paule.

For Drammen Høyre må det være litt vondt, men mest av alt godt, å kvitte seg med verkebyllen Marienlyst. Høyre har kjørt hardt i denne saken lenge. På den annen side: Partiet har opplevd akkurat det meningsmålingen deres i sommer viste: Drammen er delt på midten. Partiet har blødd.

Vondt gjør det nok å vende ryggen til avtalen og dermed til samarbeidet med partner Ticon.

En større utfordring er det at Marienlystplanene har skapt store forventninger for idretten. Det er lagt store planer. Det blir viktig fremover at posisjonspartiene gjør som Tove Paule var opptatt av tirsdag, bruker tid sammen med idretten for å se på konsekvensene  - og kompenserer så langt det er mulig.

Det er på politisk hold gjort mange ukloke grep i denne saken.

Et av de største var å gjøre Marienlyst-utbygging til et spørsmål om idrettspenger. Selvsagt kunne ikke idrettens menn og kvinner på vegne av alle sine medlemmer takke nei til ny hallkapasitet og et flunkende nytt friidrettsanlegg.

Dermed ble idretten halt, og delvis halte seg selv, høyt på banen i en politisk debatt der idrettens representanter aldri skulle ha befunnet seg.

Utbyggingen av Marienlyst skulle aldri ha handlet mest om penger til idrett.

Det skulle handlet om byutvikling.

For Drammens del er det mest av alt godt at Marienlyst-saken legges død. Hvis vi skal dømme etter den løse latteren i formannskapssalen utover kvelden, er det ikke minst godt for det politiske klimaet.

Det er nok av andre saker å bruke energien på. Utfordringer som er større og viktigere enn Marienlyst.

En splitter ny kommune skal bygges med Svelvik og Nedre Eiker. Nytt sykehus skal sikres og området på Brakerøya skal utvikles. Nye jernbanespor skal legges tvers igjennom byen. Og ikke minst skal store samferdselsutfordringer fortsatt løses.

Mens en eiendomsinvestor og en rekke idrettstopper står skuffet igjen etter tirsdagens møte, gikk medlemmer fra to aksjonsgrupper smilende ut av bystyresalen, noen av dem med gledestårer i øynene.

At det ble Yousuf Gilani som skulle komme ridende ut på arenaen og være ridder i skinnende rustning for Marienlyst-motstanderne kan jo ikke karakteriseres som noe annet enn en liten genistrek fra den mest pressede mannen i det politiske Drammen. Om det er nok til å gi ham enda et politisk liv, gjenstår å se. Partiet Venstre står fullstendig ribbet tilbake. Og i motsetning til Høyre, der medlemmene nå kan slikke sine sår og gjenvinne balansen, er konflikten på ingen måte over i Venstre.

Uten Yousuf Gilanis inntreden ville Marienlyst-saken mest sannsynlig fått en runde eller to til i ringen. Men at historien om Marienlyst-utbyggingen skulle få en lykkelig slutt var uansett lite sannsynlig. Med eller uten Yousuf Gilani i en ledende rolle.

LES OGSÅ: Marienlyst-planene lagt død

Kommentarer til denne saken