Viken er en lite gjennomtenkt fadese

Av
DEL

MeningerSammenslåing av Troms og Finnmark har vært gjenstand for høye diskusjoner, og kan vise seg å bli gjenstand for regjeringsskifte. En langt større reform har blitt fortiet: regionssammenslutningen av Østfold, Akershus og Buskerud til det såkalte «Viken».

Hele «Viken» er en lite gjennomtenkt fadese.

LES OGSÅ: Ap utsetter beslutning om å sette Viken-regionen på vent

Regionen vil strekke seg tvers over landet, fra vestkanten av Hardangervidda til svenskegrensa i øst. Regionen vil omfatte en tredjedel av landets befolkning, og avstedkomme alvorlige konflikter bygdimellom.

Til alt overmål, skal Oslo ligge suverent imellom. Er det da noen tvil om hvor beslutninger tas? Jeg er «redd» Oslo og omegn.

Jeg har slektninger i Bergen, og halve min familie er fra Värmland. Vi har aldri hatt med hverandre å gjøre. Jeg er rotfast i Midt-Norge, har sett på «Buskerud" som hjemstavn og har hatt Drammen som sentrum for dette i 43 år. De siste 5 år, har jeg bodd i Modum, og rikker meg ikke herfra annet enn i kiste.

Det har alltid vært nærhet mellom Modum og Drammen. Ælva starter her oppe. Relasjoner folk imellom har gått snarere vest enn øst. Tyrifjorden ligger majestetisk og splitter midt-norge, med sine rikholdige omgivelser.

Hva er vitsen med å dele slike områder? Kartografisk trengs en linjal, en vinkelhake og en tusj, slik de seirende delte opp det afrikanske fastland mellom seg; ettervirkningene av dette ser man i dag.

Jeg er personlig motstander av fylkesadministrasjon. Jeg ser Norge som en helhet.

Dette landet har ressurser som kan utnyttes til alles beste, om man ikke rasjonaliserer det ned på grunn av økonomisk teori. Rasjonalisering vil alltid gå ut over mennesker. Og det var vel det vi helst ville unngå? En ytterligere fjerning av arbeidsplasser, noe som er en naturlig følge av komprimering av distrikter, vil medføre økt press på sosial støtte, og bli en belastning på nasjonalbudsjettet. Verdiskapningen gjennom nye arbeidsplasser i statlig, kommunal og hjelpe meg fylkesarbeidsplasser for å administrere stadig nye sektorer...huff, det er en boble!

Masse mennesker sitter og gjør ingenting hvilken som helst kunne ha gjort; også uten mastergrad. Hva de skulle ha gjort? Skrevet kronikker i DT, seff.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags