På sosiale medier varsler enkelte drammensere sarkastisk at de nå har gått til innkjøp av popkorn for å følge siste episode av Sirkus Gilani i Drammen.

Forestillingen på den politiske scenen i Drammen er så ellevill at vi av og til må klype oss i armen.

LES NYHETSSAKEN HER: Forelegg for identitetstyveri – søker ny permisjon

LES OGSÅ POLITISK REDAKTØR KARIANNE BRAATHENS KOMMENTAR HER: En godvond kveld for Drammen Høyre

I et av Erna Solbergs viktigste lokale utstillingsvinduer har en av Trine Skei Grandes menn kuppet hovedrollen. Og det er ikke en god rolle han har skrevet til seg selv.

Med sitt skitne spill river varaordfører Yousuf Gilani ned tilliten til politikken og byens omdømme i rasende fart. Nå har han også ribbet Venstre for all makt i Drammen.

Foreløpig synes ingen å være i nærheten av å klare å sette en stopper for Gilanis hemningsløse herjinger.

I dag angrer nok ordføreren og de andre politikerne som styrer Drammen bittert at de ga Gilani varaordførervervet i forhandlingene høsten 2015.

Den selverklærte brubyggeren mellom minoritetssamfunnet og storsamfunnet viste seg å være flinkere til å brenne bruer enn til å bygge dem.

«Når alt som kan gå galt, går enda verre!» reklameres det for i Chat Noir-forestillingen «Kollaps i kulissene» med Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle, som settes opp som ekstraforestillinger i Drammens Teater i desember.

Vi kunne ikke funnet en mer treffende beskrivelse for hva som har skjedd i Drammens rådhus etter at Gilani kom tilbake fra permisjon 1. oktober.

Det var mye som gikk galt før han fikk innvilget permisjon fra alle politiske verv 19. mai, men nå har det gått fra vondt til verre.

I august ble han siktet for identitetskrenkelse. Bakgrunnen for siktelsen er at politiet mener Gilani 30. januar i år sendte en epost i navnet til kvinnen som hadde kjøpt et hus med ulovlige byggetiltak av ham. Mandag ble det kjent at Gilani vedtar forelegget fra politiet. Han står på at han er uskyldig og oppgir «umenneskelig press» som en grunn til  at han nå ber om enda en permisjon fra sitt verv. Nok en gang skyver han familien sin foran seg. Det umenneskelige presset han legger på alle andre, vier han ingen oppmerksomhet i pressemeldingen sin.

Da alle trodde Gilani ville ligge lavt av hensyn til tilliten til Drammen kommune, valgte varaordføreren å hoppe rett tilbake i manesjen som Ridderen av Marienlyst.

Det var utvilsomt en liten genistrek av Gilani å ta rollen som Marienlysts redningsmann, men ingen bør være i tvil om at den dypeste motivasjonen var å redde sitt eget politiske skinn. Og ikke minst var det en ypperlig anledning til å si takk for sist, blant annet til ordføreren som har varslet en vurdering av Gilanis fremferd opp mot kommunens etikkplakat.

Utvikling av Marienlyst var en av sakene flertallspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre hadde nedfelt i samarbeidsavtalen, men Gilani stemte med opposisjonspartiene. Dermed ble den omstridte saken lagt død.

Gilani ble hyllet som en helt, og like etterpå meldte han seg ut av Venstre. At hans eget parti både lokalt og sentralt allerede sterkt hadde oppfordret ham til å gjøre nettopp det, var ikke så nøye. Gilanis skrev om historien til at det var Marienlyst-bråket i Venstre som var årsaken til at han forrige uke meldte seg ut. I e-posten til lokallaget la han ved en trussel til Venstre-leder Reidar Foehling: «Jeg vil informere media om dine verv i andre foreninger samt «rykter» jeg har om deg som er etterprøvbare. Har fått mange henvendelser med dokumentasjon vedrørende deg og ditt virke. Du kan velge om du vil trekke deg som leder av Drammen Venstre og unngå enda mer bråk rundt partiet.

Ta det som et vennlig tips. Takk for meg enn så lenge,» skrev Gilani, som også la på et hjerte. Et grønt et.

Selv om det var en oppsiktsvekkende nyhet, ville vi i DT vente til vi hadde fått ettergått Gilanis påstander. Dette griper inn i en av Vær Varsom-plakatens mest sentrale paragrafer: Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysningene som gis er korrekte. Da vår journalist presset ham ytterligere på «de etterprøvbare ryktene», la varaordføreren saken død. Han hadde sagt «sorry» til Venstre-lederen og skværet opp.

Dette er Gilani i klassisk stil. Han velger det mediet som til enhver tid fungerer som det feteste mikrofonstativet.

Gilani skvetter unna når han blir presset på faktiske forhold. Sannheten er at Gilani ikke har noe å bringe til torgs annet enn tomme trusler. Målet var på mange måter oppnådd da e-posten var sendt og medier kringkastet at han «hadde noe på» Foehling.

Men et kjapt «sorry» var selvsagt ikke nok for Foehling som hadde hatt søvnløse netter.

Han avviste da også at de to hadde skværet opp. – Veldig ubehagelig. En klar trussel. Ingen tvil om det. Du ligger ikke våken om natta om du får et velment råd. Det var ikke et råd jeg fikk, men en trussel, sa Foehling.

Helt siden han kom tilbake, har Gilani sagt at han vil komme med en klargjøring til bystyret tirsdag kveld, 31. oktober. Nå kan det være at hans klargjøring kom i mandagens pressemelding.

Gilani planla også å benytte tirsdagens møte til en liten hevnaksjon. Han har vendt etikkplakaten tilbake mot ordfører Tore Opdal Hansen. I et skriftlig spørsmål til ordfører spør Gilani om han vil ta initiativ til at ordførerens rolle i Marienlyst-saken vurderes med hensyn til kommunens Etikkplakat.

«Etikkplakaten utgjør en standard og legger listen for hvordan vi forventer at de folkevalgte opptrer», skriver Gilani fra glasshuset sitt.

Når vi ikke trodde det kunne bli verre, ble det nettopp det. Vi trenger ingen ekstraforestillinger.

At Yousuf Gilani nå nøyer seg med å søke permisjon ut juni 2018 setter både flertallssamarbeidet, Drammens omdømme og partiet han ble valgt inn for i en ubehagelig skvis.

På papiret er han fortsatt varaordfører. Det er uholdbart. Han bør trekke seg ut for resten av perioden og ta med seg hele sitt navn og rykte ut av drammenspolitikken.

Kjære Gilani, det er nok nå.

LES OGSÅ:  Gilani-trussel med kommunen som avsender