Mahira Karim er i DT 16. juni bekymret for hatkriminaliteten mot muslimer. Etter terrorangrepet i Manchester var det angrep på moskeer, rasistisk graffiti og verbal utskjelling. Karim tar på seg en offerrolle. Det er det ingen grunn til. De virkelige ofrene er de 22 ungdommene som ble drept av en terrorist som valgte seg ut en konsertarena full av barn og ungdom for sitt barbariske oppdrag i Allahs navn.

Jeg forsvarer ikke noen angrep på uskyldige. Likevel: Det er forskjell på en spontan hevnaksjon og terrorangrep som bygger på en ideologi som legitimerer vold og drap av uskyldige.

Det som er alvorlig, er at ingen imamer har tatt avstand fra islam-inspirert terror, og et oppgjør med de skriftstedene som legitimerer vold mot annerledes troende, slik Kjell Buene etterlyste i DT 1. august 2016.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Imamen i Det Tyrkiske Trossamfunnet har riktignok tatt avstand fra terroren i Paris i november 2015, men se på begrunnelsen: Terroren hadde ikke noe med islam å gjøre! Jeg tror ikke det er mange som tror på ham.

Fra 11. september 2001 til 18. juni 2017 er det registrert 31.040 islamistiske terrorangrep med dødelig utgang ifølge nettstedet jihadwatch.org. Over tretti tusen! 

Islamister har vist at de hater ytringsfriheten vår da de drepte 12 journalister i Paris i januar 2016. Vi hørte ingenting fra imamene i Drammen.

Islamister har vist at de hater jøder (Brussel, mai 2014, Paris, januar 2015 og København, februar 2015), de hater homofile (USA, juni 2016), vår nasjonalfølelse (Nice, juli 2016), de hater kristendommen da de halshogde den 84 år gamle presten Jacques Hamel foran alteret i kirken hans (Frankrike, juni 2016), de hater folk som går på byen (London, mai 2017), de hater ungdommene våre (Manchester) og de hater hvem som helst (flyplass-angrep).

Midt i dette forferdelige har Mahira Karim et forslag: Hun vil skille den politiske ideologien islamisme fra religionen islam. Her fortjener hun all mulig støtte. Det er opplagt mange muslimer som er opptatt av det åndelige livet, og ikke av politisk islam. Derfor trenger vi to begreper, slik også Hallgrim Berg foreslo i boken «Demokrati eller islamisme» fra 2013.

Hvordan definerer muslimer religionen islam? Handler det om menneskets forhold til Allah, det man må gjøre for å komme til paradis og de fem søylene? I så fall: Betyr det at alt som er utenfor dette er politikk, og kan kalles islamisme? Koranen skriver både om åndelige og politiske forhold.

Da blir det nødvendig å dele i hva som er religion og hva som er islamisme.

Karim skriver at majoriteten av muslimer fordømmer vold som blir utøvd i islams navn. Jeg oppfordrer henne til å få flest mulig muslimer til å si dette offentlig i avisen. Send inn et innlegg med 100 navn (eller gjerne flere).

Alle fredelige muslimer bør ta opp denne saken i kulturforeningen og trossamfunnet sitt. Vi er mange som venter på at lederne i de 20 islamske trossamfunnene og kulturforeningene i Buskerud skal ta avstand fra vold og terror. Disse organisasjonene får til sammen omkring 9 millioner kroner i offentlig støtte i året.

Da bør vi være sikker på at de fordømmer vold som blir utøvd i islams navn, og at ingen av dem prediker hat-ideologi eller islamisme.

LES OGSÅ: Feiret Id, men adskilt med forheng