Å bygge bruer 

Varaordfører Yousuf Gilani får spørsmål fra Dag T. Elgvin.

Varaordfører Yousuf Gilani får spørsmål fra Dag T. Elgvin.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerVaraordfører i Drammen, Yousuf Gilani, skal arrangere et åpent møte i februar om islam i Norge, med tema: «Kan bruer bygges?». Dette støtter jeg. Vi trenger å bygge bruer av tillit. Mange er redd for islam.  Én grunn er at Koranen har mange vers med oppfordringer til vold og drap, både i kamp og hvis det ikke er kamp. Likevel blir det hevdet at islam er fredens religion.

Varaordføreren mener visst det. Bare tre dager etter terroren i Paris sa han at dette «handler ikke om religion eller islam».

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Imamen i det tyrkiske trossamfunnet er visst av samme mening. Nå i høst sa han at Paris-terroren «hadde ikke noe med islam å gjøre». Ingen begrunnelse, og ingen kommentar fra journalisten, enda etterforskningen har vist at terroristene hadde mottatt ordre fra IS.

Det er vanskelig å tro på en påstand om at terror ikke har med islam å gjøre, når man vet at bare i fjor ble over 20.000 mennesker drept i terrorangrep utført av IS, Boko-Haram, Taliban og Al-Qaida.

Koranen har mange vers om å leve i fred. Problemet er at den også har vers som sier det motsatte, f eks: Bekjemp de vantro til de retter seg etter islamsk lov og betaler skatt (9:29). Når det er selvmotsigelser, sier Koranen at nyere vers har forrang for eldre. Versene fra Muhammeds første periode er fredelige. De voldelige versene er fra hans andre periode, i Medina. Det skulle bety at voldelige vers har forrang for fredelige. Det er bekymringsfullt. Derfor trenger vi å vite om lederne i islamske organisasjoner tar avstand fra volds-versene.  Hvis de ikke gjør det, betyr det at de godtar oppfordringer til undertrykkelse, vold og drap. Da vil tillitens bru mangle fundament på den ene siden.

Varaordføreren sa 5. november at man ikke blir dårligere integrert om man går med hijab.

Integrering handler om noe dypere enn klær, og noe mer enn å kunne norsk og ha arbeid.  Det handler om å ta opp i seg norske verdier. Stortinget har vedtatt at «Integrering i Norge skal bygge på grunnleggende verdier som demokrati, rettsstat, universelle menneskerettigheter, ytringsfrihet, likestilling og likeverd.» 

Ønsker muslimer disse verdiene? Støtter moskeene og kulturforeningene det? 

Koranen skriver om integrering: «De som tror, må ikke slutte seg til de vantro. De som gjør det, hører ikke Allah til.» (3:27). «De vantro er en klar fiende for dere» (3:102). Og flere andre vers. Er det mulig å bygge bruer med et slikt utgangspunkt?

Varaordføreren sier vi må verne om felles verdier. Det er også viktig å vite hva som ikke er felles.

Han sier vi er heldige i Norge som har trosfrihet.  Er dette en felles verdi? Koranen sier to ting: «Det er ingen tvang i religionen» 2:257, og «Hvis noen søker en annen religion enn islam, vil dette ikke godtas fra ham.» 3:79. Hva gjelder?

FN har vedtatt at trosfrihet er en menneskerettighet.

Organisasjonen for Islamsk Samarbeid har vedtatt sin egen menneskerettighetserklæring, som bygger på sharia. Her heter det at «Mennesker har ikke rett til å forlate islam, bytte religion eller gifte seg utenom religionen.»

Imamer i Drammen bør si fra om de støtter OIS’ erklæring eller FNs menneskerettigheter.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* En gang Dalen, alltid...

* Drammens forvaltning av kulturarven

* Alle ønsker ikke å være politikere

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags