Homohysteri og presteskap

SKRIBENTEN: Kjell Ivar Berger, prosten i Drammen.

SKRIBENTEN: Kjell Ivar Berger, prosten i Drammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerLars Erik Hovland fyrer av mange kanoner i sitt innlegg «Slutt med homohysteriet».

Jeg nøyer meg med å kommentere hovedsalven, nemlig at prester som reserverer seg mot å foreta vigsel av likekjønnede, opptrer illojalt og hyklersk overfor vedtaket i Kirkemøtet, som er Den norske kirkes (DNK) øverste organ.

Kirkemøtets vedtak

Det Kirkemøtet vedtok 11. april 2016, var at DNK skulle utarbeide en liturgi for slik vigsel, og selve liturgien ble vedtatt 30. januar 2017 med virkning fra 1. februar 2017. Det betyr altså en anledning til å bruke denne liturgien, ikke et pålegg om å bruke den.

Samtidig presiserer Kirkemøtet at det skal være fritaksrett for kirkelige ansatte i forvaltning av denne ordningen.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Det er derfor helt i tråd med Kirkemøtets vedtak at prester og andre ansatte selv avgjør om de vil bidra i en seremoni der et likekjønnet par blir viet.

Fritaksrett og vigselsrett

Den ansatte skal ikke behøve å begrunne sitt standpunkt for reservasjonen, men for de fleste vil dette bunne i bibelsyn, tradisjonell historisk oppfatning i spørsmålet og hensyn til den globale kirke, der DNK i denne saken er i mindretall.

Ved siden av fritaksretten for ansatte, sier også vedtaket at homofile og lesbiske har rett til å få vigsel i den kirke de ønsker.

Dvs. at prosten, som organiserer presteskapet på lokalt nivå, skal henvise par til den presten som kan utføre en slik vigsel.

Hva er problemet?

Hovland går langt i å antyde at de prester som tilhører gruppen av «motstandere», har problemer med homofili generelt, og ikke anerkjenner den kjærlighet som oppstår mellom to av samme kjønn.

Det er ikke belegg for en slik påstand, og bidrar ikke til å opprettholde det som vi lenge har hatt som et ufravikelig ideal i DNK i denne og andre saker, nemlig full respekt for andres oppfatning, overbevisning og samvittighet.

Vi skaper atskillig mer ugreie i kirke og samfunn dersom vi fratar hverandre samvittighets- og ytringsfrihet. Nettopp i reformasjonsjubileumsåret må vi blankpusse idealene som ble uttalt allerede i 1517, at det ikke er tilrådelig å handle mot sin samvittighet.

Den er ikke ufeilbarlig, den heller, men har mange ganger vist seg å være en klok veiviser.

Drammen prosti

Drammen prosti har ansatt prester og kirkelige medarbeidere med ulike oppfatninger. Gjennom åpne samtaler har vi allerede på plass de rutiner som ivaretar de homofile og lesbiske som ønsker vigsel, enten de er medlemmer av DNK eller ikke.

Stortinget har vedtatt at DNK skal være en nasjonal Folkekirke (Grunnlovens paragraf 16). Det er en forpliktelse vi tar på alvor for alle som ønsker kirkens tjenester, uavhengig av rase, kjønn og legning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags