Nikab – nei takk!

NEI TIL MASKERING: «Nikab strider mot likestilling og likeverd mellom kjønnene», fastslår Dag T. Elgvin fra Drammen.

NEI TIL MASKERING: «Nikab strider mot likestilling og likeverd mellom kjønnene», fastslår Dag T. Elgvin fra Drammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høgskolen i Sørøst-Norge behandler nikab som et hvilket som helst annet plagg. Det blir feil. Nikab er et symbolplagg. Det symboliserer islamisme, en politisk ideologi som ikke samsvarer med FNs menneskerettserklæring.

Organisasjonen av Islamske Stater har vedtatt en egen menneskerettserklæring der sharia er overordnet prinsipp, og mange av punktene er i strid med FNs menneskerettserklæring.

LES KARIANNE BRAATHENS LEDER HER: En nikab har like lite å gjøre i et klasserom som en finlandshette

LES HAVVA CUKURKAYAS KRONIKK HER: Vårt åpne samfunns problematiske møte med nikab

Ett eksempel: FN, artikkel 18 «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet.» Koranen sier i 3:79: «Hvis noen ønsker en annen religion enn islam, vil dette aldri bli godtatt av ham.»

Åpenhet og ærlighet er viktige verdier i norsk og vestlig kultur, jevnfør uttrykket «å stå ansikt til ansikt» overfor en person.

Ansiktet viser hvilke følelser man har. For å skape tillit må jeg vise ansiktet mitt, og det bør være gjensidig. Dette er en kulturell verdi vi kan være stolt av, og som vi ikke bør jenke oss på.

Høgskolen har gått imot et forbud mot nikab fordi alle skal ha rett til utdannelse. Det argumentet holder ikke.

Det er ingen menneskerett å skulle få utdannelsen sin i Norge, samtidig som man vil signalisere støtte til en ideologi som er uforenlig med sentrale verdier i Norge. En person som ønsker å bruke nikab, vil helt sikkert få lov å ta utdannelsen sin i et land der nikab er vanlig.

Sikkerhet er et annet moment. Nikab er en slags kamuflasje.

I Pakistan har det hendt at menn har tatt på seg nikab og skjult våpenet inni «teltet», og drept andre. Selv om dette ikke har hendt i Norge ennå, trenger vi ikke å vente til det skjer før vi sikrer oss.

Toleranse er en god egenskap.

Men vi bør ikke – og kan ikke – bli så tolerante at vi åpner for en ideologi som ikke respekterer frihetsverdiene våre. Merk at jeg snakker om en politisk ideologi, ikke om religionen islam. Det er ikke noe påbud om nikab som en religiøs markør.

Det er ganske påfallende at noen finner på å sammenligne nikab med bikini. Jenter velger selv om de vil gå i bikini. Nikab er nok sjelden selvvalgt.

Nå når flere byer i Nord-Irak er erobret tilbake fra IS, forteller kvinner der at de ble tvunget av IS til å gå med nikab. Nå kan de endelig slippe.

Nikab er et plagg som menn har bestemt av kvinner må ha på seg. Dermed er nikab et symbol på at kvinnene ikke er frie. Nikab strider mot likestilling og likeverd mellom kjønnene.

LES OGSÅ: Drammensmoské melder seg ut av Islamsk Råd Norge

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken