Eksamen før russetiden

MER OMFATTENDE: «Russetiden er mer omfattende enn noen gang, og det er ingenting som tyder på at trenden er i ferd med å snu», skriver Jenny Bergheim i FpU.

MER OMFATTENDE: «Russetiden er mer omfattende enn noen gang, og det er ingenting som tyder på at trenden er i ferd med å snu», skriver Jenny Bergheim i FpU.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDet er sjeldent man feirer overstått arbeid før jobben er gjort. Nå går russetiden mot slutten og eksamen gjenstår. I dag må avgangselever på videregående prioritere mellom sin viktigste prøve og velfortjente feiring. Det mener FpU er uheldig.

I 1979 vedtok Arbeiderpartiregjeringen å legge eksamen etter 17. mai fordi man trodde dette ville legge en demper på festingen hos russen.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Konsekvensen er i stedet at det går utover den viktigste prøven etter 13 års skolegang. Dette får Drammen og Lier FpU til å reagere.

Det er tydelig at dette tiltaket ikke har fungert.

Russetiden er mer omfattende enn noen gang, og det er ingenting som tyder på at trenden er i ferd med å snu.

En undersøkelse gjort av NIFU i 2006 viste at omtrent halvparten av avgangselevene lar feiringen gå utover skolen. Den avdekker også at hele 15 % ser på festingen som viktigere enn karakterer.

Vi synes denne ordningen fungerer dårlig. Vi ser at veldig mange prioriterer russetiden og svekker sine forutsetninger for å prestere på eksamen. De som derimot velger å prioritere skole, mister store deler av sin velfortjente feiring, sier Brännström, som er tydelig på at dagens ordning ikke gagner noen.

FpU får bred støtte, også fra russen selv. Til og med Norsk Lektorlag står på lag med FpU i denne saken.

Det er et paradoks at når man endelig skal feire at man er ferdig på skolen etter 13 år, så har elevene mer skole og flere viktige eksamener igjen.

Nå er det på tide at vi flytter eksamen, slik at russen kan feire med god samvittighet.

NOEN AKUTELLE NYHETSSAKER FRA DT.NO:

* Mann i 50-årene siktet for uaktsomt drap etter dødsulykke

* Fredrik Høyer vant Komiprisen

* Lærte russen trafikksikkerhet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags