Hvorfor må alt dreie seg om å være hore og å drikke seg dritings?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerKjære russ 2017. Jeg forstår at dere har et behov for å markere dere, sette deres eget preg på deres russetid. Dere har lyst på den sjukeste feiringen, og da trenger man også selvfølgelig de sjukeste og kuleste russelåtene, som er med på å skape den sjukeste stemningen.

Men må virkelig låtene deres handle om sex, dop, suging, seksuelle overgrep og det å være drita?

Nå har jeg lest en del av deres egne innlegg, både her i Drammens Tidende og i andre aviser, og dere forsøker å overbevise oss om at det er nødvendig med den grove seksualiseringen av mennesker, og ofte spesielt jenter/kvinner, for at en russelåt skal være bra og skape stemning. Men vet dere hva? Det stemmer ikke.

Det flere av dere også sier i disse innleggene, det er at dere ikke tar teksten så alvorlig, fordi at dere egentlig ikke hører på den.

Det viktigste er at sangen har en god beat og en sjuk rytme, så folk synes den er fengende, og den skaper sjuk stemning.

Så, hvis dere sier at dere ikke hører på teksten, hvorfor må alt da handle om sex, dop, voldtekt og alkohol?

Nå er det riktignok åtte-ni år siden jeg selv var russ, og i deres øyne er jeg sikkert urgammel. Men de dere ofte kritiserer for å uttale seg negativt om russesangene, det er de 50 år gamle damene som flere av dere nevner i deres leserinnlegg.

Da skal jeg bare en gang for alle klare opp i det; det er ikke bare damer over 50 som synes at flere av russesangene deres er langt over streken, til tider kvalme og motbydelige. Det er faktisk majoriteten av folk fra 20–22 år og oppover det.

Og jeg beklager virkelig, men da funker ikke deres hovedargument om at «det er bare gamle folk som overreagerer».

Dere burde skjerpe dere. Faktisk.

Da jeg gikk over Bragernes torg i går, overhørte jeg en gjeng med barneskoleelever som gikk og sang på en av deres «fantastiske» russelåter. Barneskoleelever! Det er barn det. Små barn, faktisk.

Dere vet, de som glitrer i øynene når dere går forbi, og som hyler av glede når de får russekort av dere.

De dere egentlig skal være forbilder for. De synger sanger som inneholder ordene «hore», «suge pikk» og «når du suger, går du ned». Synes dere virkelig at det er greit?

Jeg skjønner ikke hva som skjedde med det egentlige poenget med russelåtene. Det at de som hadde den sjukeste låta, var de som «dissa» andre busser, og skrøt hemningsløst av seg selv.

Poenget var å trekke opp sin egen buss, og å synge om hvor dårlige de andre i samme by var. Hører dere hovedforskjellen mellom låtene før og låtene nå? Man rakket ikke ned på kjønn, dissa ikke etnisitet, og brukte ikke sangtekster som inneholder sugende og drita trettenåringer.

Og det jeg faktisk ofte er mest overrasket over, det er måten dere forsvarer disse russesangene deres på.

Det å skylde på at det er pripne gamle damer over femti som ikke liker sangene deres, når ble det et vinnende argument i en debatt som denne? Jeg beklager, men det stemmer jo ikke.

Det som nå er greia, er at jeg er så ferdig med å være irritert på dere, kjære russ.

Jeg har brukt altfor mye tid på å gå og gremmes og være sur. Nå er jeg bare skuffa. Det blir så utrolig feil at dere lager overseksualiserte sanger til feiringen deres, når det ikke er dere som synger på eller faktisk lytter til teksten.

Det er barn under 10 år det, som går og synger på sangene deres. De ser så sykt opp til dere, og går med stjerner i øynene og drømmer om den dagen de selv er russ.

Det samme gjelder ungdomsskoleelevene. Og dere er kanskje ikke klar over det, men det er faktisk ganske stor forskjell på en elev i 8. klasse, og en elev i tredje videregående.

Sånn med tanke på modenhet og forståelsen av ironi, og det dere velger å kalle satire.

Jeg synes ikke at det er så innmari kult jeg, at barn ned i 8-årsalderen synger «i kveld er det lov å være hore», mens de venter på at Fantorangen skal sette i gang barne-tv.

Så kjære russ 2018; jeg har gitt opp russen i 2017.

Vær så snill, ikke gjør som majoriteten av dem. Gjør som det fåtallet russ som faktisk har skjønt det. Lag gjerne sanger på kanten, men bruk hodet når dere gjør det.

Vær en del av det å endre en stadig mer negativ trend. Gi ungene i byen deres forbilder som de faktisk kan se opp til.

Skriv og syng på sanger som dere med rak rygg kan stå på toppen av russebussen og skrike med stolthet i stemmen at «dette er vår sang, den lagde vi!».

Ikke sleng dere på horemusikktoget, og meng dere i rennesteinen. For tenk; hvor kult er det egentlig når småsøsknene deres kommer og spør hva det betyr når dere synger «skal du suge, går du ned»?

DE SISTE SAKENE FRA DT OM RUSS:

* Jakter stjernestatus med grove russelåter

* Takk for fokus på russekulturen

* Sorry, gutter!

* Om russelåter og damer over 50

* Sorry, gutter. Dette er mange ting. Men det er ikke morsomt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags