Gå til sidens hovedinnhold

Sandes overkjøring av funksjonshemmede er til å bli syk av

Artikkelen er over 6 år gammel

På samme måte som foreldre ikke ønsker å måtte kjempe for at lærerne skal undervise barna, ønsker ikke jeg å måtte bruke alle mine krefter på å slåss mot kommunen om hvem som skal bestemme over mitt liv.

MENINGER:

Tenk deg at rådmannen i kommunen din annonserte at han har omdefinert lærernes oppgaver. I stede for å undervise skal de kun oppbevare elevene på skolen. Totalt urealistisk? For elever kanskje, men vi funksjonshemmede i Sande kommune har opplevd noe tilsvarende.

Fram til 2011 følger Sande kommune intensjonen i ordningen borgerstyrt personlig assistanse (BPA). Ordningen gir oss ti funksjonshemmede med BPA i Sande mulighet til å delta i samfunnet på linje med alle andre. Som arbeidsledere for våre egne assistenter bestemmer vi hvem som skal assistere oss. Vi bestemmer hva de skal assistere oss med, til hvilken tid og på hvilket sted. I denne perioden kunne jeg selv bestemme når jeg skulle besøke venninnen min på Vestlandet.

I 2011 lager vår rådmann og rådmennene i Vestregionen en utlysning til organisasjoner og bedrifter som tilrettelegger for BPA. Dette innvarsler et linjeskifte. I utlysningen blir nemlig BPA omtalt som en omsorgstjeneste, ikke en ordning som skal bidra til samfunnsdeltakelse.

Rådmannen i Sande får blod på tann for å omdefinere oss til pasienter som trenger omsorg. Jeg får beskjed om at jeg heretter må søke kommunen om tillatelse til å krysse kommunegrensen sammen med min assistent. Rådmannen nekter også å betale mine assistenters togbilletter på jobbreiser sammen med meg.

Alt dette blir banket gjennom uten at vi i Rådet for funksjonshemmede får uttale oss.

I 2011 bruker jeg nesten all min energi på å overbevise administrasjonen og politikere i Sande kommune, om at dette er et brudd på våre grunnleggende rettigheter. Etter en utmattende kamp klarer jeg å få flere av dem til å forstå at jeg ikke blir fri før jeg selv kan bestemme hvordan jeg skal leve livet mitt.

Sande kommune går med på å følge Norsk Standard for BPA, som skal sikre oss makt over våre egne liv. Fra 2014 går kommunen også med på å dekke assistenters utgifter på reise

Så, i januar 2015 får vi et nytt slag i magen. Det blir klart at rådmannen i Sande har inngått en ny intensjonsavtale med Vestregionen om utlysning av BPA.

Jeg tenker «nei, ikke engang til.» Nok en gang har rådmannen ignorert Rådet for funksjonshemmede. Vi vet ikke hvilken assistanseordning vi vil få de neste fire årene. Dette er til å bli syk av!

Nå må flere politikere, særlig i Arbeiderpartiet som har rent flertall i Sande, ta inn over seg sakens realiteter. Skal dere la rådmannen bestemme alt alene? Dere må trekke Sande fra Vestregionens samarbeid om BPA. Videre må dere instruere rådmannen til å utlyse en tjenestekonsesjon som følger Norsk Standard for BPA. Den sier tydelig at det er vi funksjonshemmede arbeidsledere som skal bestemme hvem som skal assistere oss, til hva, hvor og når.

På samme måte som foreldre ikke ønsker å måtte kjempe for at lærerne skal undervise barna, ønsker ikke jeg å måtte bruke alle mine krefter på å slåss mot kommunen om hvem som skal bestemme over mitt liv.
 

Kommentarer til denne saken