Bare å nevne temaet «fordelsbeskatning» kan være nok til å ta vekk skigleden

Av
DEL

MeningerEr det risiko for at vinterens store høydepunkt i Drammen, Skisprinten, kan utløse skattemessig glipptak for arbeidsgivere og ansatte som ikke henger med i myndighetenes nye regler for kundepleie og representasjon?

Bare det å bringe temaet «fordelsbeskatning» på bane kan være nok til å ta skigleden, Skistad-begeistringen og Klæbu-stemningen fra dem som kommer til å hygge seg som inviterte gjester hos byens bedrifter.

I fare for å bli oppfattet som gledesdreper, har jeg likevel lyst til å minne om at ingen bør kaste seg uti feiringen som er betalt av en forretningsforbindelse uten å skjenke skatten en tanke.

Reglene er mange og strenge, lagd i den hensikt å unngå «smøring», kameraderi, skatteunndragelse og korrupsjon. De er ikke helt enkle å tolke heller. Finansministerens utspill om endringer og tilpasninger viser også at det ikke er enkelt å regulere dette området uten at det utløser uønskede konsekvenser, mer byråkrati og setter bedriftene som skal håndtere reglene i en krevende situasjon.

I forkant av skisprinten har vi i BDO derfor fått spørsmål om nye regler kan forårsake «is i rubben» for dem som vil invitere til kundetilstelninger – eller for dem som blir invitert.

Det var arrangørens ansvar

Tidligere var det slik at den som inviterte forretningsforbindelser til arrangementer måtte innberette og svare arbeidsgiveravgift av fordelen disse mottok dersom arrangementet ikke hadde tilstrekkelig faglig karakter. Det skal ikke legges skjul på at det historisk nok har vært en del underrapportering på dette området, men plikten for innrapportering hvilte altså på arrangøren.

Dersom arrangøren ønsket å unngå skattemessige ulemper, måtte det altså inkluderes et faglig program som kunne forsvare at man også hadde litt moro med god mat og noe i glassene.

ANDRE MENINGER: Buskerudbyen - hva nå?

Arbeidsgiverne har ansvaret nå

I de nye reglene for rapportering av naturalytelser er denne plikten flyttet over på deltakernes arbeidsgivere som har fått ansvaret for å rapportere. Prinsippet er imidlertid det samme: Er deltakelsen en fordel man mottar som følge av arbeidsforholdet, skal dette innberettes som lønn og arbeidsgiveren skal betale arbeidsgiveravgift.

Når skal så fordeler den ansatte mottar ved deltakelse på forretningsforbindelsers kundearrangementer innrapporteres, og når kan man la være?

ANDRE MENINGER: Villedende om bompakke

Faglig innhold

Omfanget av faglig karakter vil være avgjørende. Kundearrangementer uten tilstrekkelig faglig karakter, der sosialt samvær, fornøyelse og moro setter størst preg på innholdet, vil være en skattepliktig naturalytelse for deltakeren.

Hva bør så verter og inviterte gjester på Skisprintens kundetilstelninger gjøre for å stå støtt også skattemessig? Er det mulig å unngå innberetning dersom du blir invitert til «komplett pakke inkl. lunsj og middag» uten å gjøre seg skyldig i skattesnusk?

Det er mulig. Det enkleste er at arrangøren sørger for å gi arrangementet et faglig innhold. Gode eksempler på dette er faglig funderte seminarer og foredrag, for eksempel om å bygge team, skape vinnerkultur etc.  Ved å gjøre det på denne måten kan Skisprinten gi enda større verdi, være nyttig, skape mer glede og bidra til næringsutvikling og nettverksbygging til beste for arrangøren, gjestene og hele regionen.

Skattereglene er vanskelig å nyte, men mulig å forholde seg til. Nyt skisprinten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags