Jeg har forståelse for at skolefrokost er en fin ide, men som politikere må vi prioritere. Pengekassa er ikke utømmelig.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Politikk er prioritering, og ikke alt kan prioriteres. 16. april kritiseres jeg av Anastasia Hole fordi jeg er uenig med Arbeiderpartiets ordførerkandidat i innføring av såkalt gratis skolefrokost i Drammen.

For det første er det viktig å påpeke at det ikke finnes noe som heter «gratis» av offentlige goder. Det som menes med gratis er skattefinansiering.

Jeg har forståelse for at Hole med flere synes skolefrokost er en fin ide, men som politikere må vi prioritere hvilke tiltak vi ønsker å satse på, for pengekassa er ikke utømmelig.

Arbeiderpartiet med Monica Myrvold Berg i spissen har de siste ukene lansert flere forslag de ønsker å innføre i nye Drammen, blant annet skolefrokost og re-kommunalisering av alle offentlige tjenester. Dette er forslag som vil koste utrolig mye penger, og det er da nærliggende og spørre Ap hvordan de tenker å finansiere disse tiltakene.

Har vi fortsatt en garanti for at de ikke kommer til å innføre for eksempel eiendomsskatt i byen for å finansiere de?

LES OGSÅ: Reagerer på forslag fra Aps ordførerkandidat: – Hun har ingen idé om hvordan hun skal ha råd til det

Drammen kommune har siden vi vedtok å anbudsutsette rengjøringstjenestene våre i 2007 halvert kostnadene til rengjøring, hvilket tilsvarer omtrent 30 millioner kroner årlig. Dette har gjort at vi har kunnet bruke mer penger på andre områder i kommunen.

Konkurranseutsetting har aldri vært et mål i seg selv for Høyre, men vi ser at konkurranse er et viktig virkemiddel for å få mer ut av hver krone, slik at vi kan bruke mest penger på de viktigste oppgavene i kommunen.

Når Myrvold Berg foreslår å re-kommunalisere disse tjenestene må hun også svare på hvor hun skal hente pengene fra, og hva som skal kuttes.

Drammen kommune har en sunn økonomi, men vi vet at med kommunesammenslåingen går vi trangere økonomiske tider i møte. Da må vi som politikere prioritere hvilke tiltak vi ønsker å satse på, for alt av gode tiltak kan ikke prioriteres.

For Drammen Høyre er det åpenbart at vi skal satse på et bredt spekter av tiltak som gjør skolehverdagen god. Det gjør vi allerede i dag, og Drammen har under Høyre utviklet et bredt spekter av læringsforsterkende tiltak i skolen som vi ønsker å videreføre i den nye kommunen. Her kan nevnes gratis barnehage for lavinntektsfamilier, aktivitetsskolen (AKS), sommerskole og UNG11.

LES OGSÅ: Høyre-utvalg splittet om skolelunsj

I tillegg har vi innført én times fysisk aktivitet daglig i skolen. Dette er tiltak som koster i kroner, men som vi samtidig vet gir så utrolig mye tilbake i trivsel og økt læringsutbytte for elevene.

Oppvekst og utdanningskomiteen i bystyret hadde i januar et tverrpolitisk verksted hvor vi gikk gjennom de læringsforsterkende tiltakene i Drammensskolen, hvorvidt vi kommer til å ha råd til å beholde alle sammen etter kommunesammenslåingen, og om ikke: hvilke tiltak er det viktigst for oss å ta med videre? Dette er realiteten i dag.

Da fremstår det for meg ganske spesielt at ordførerkandidaten til Ap foreslår en rekke dyre tiltak, uten å vise hvordan hun tenker å finansiere disse.

Hole skriver «Det er ikke humanistisk å stille spørsmålet «hvordan skal vi ha råd til det?»».

Muligens ikke, men det er faktisk helt nødvendig. Drammen har en sterk kommuneøkonomi nettopp fordi politikerne har vært ærlige på at prioriteringer må tas, og vi har ikke råd til alt.

De som ønsker å prioritere skolefrokost må faktisk svare på hva de vil kutte for å få råd til det. Hvilke av de eksisterende tiltakene i drammensskolen vil Hole eller Ap kutte for å få råd til frokost?

Eller er planen å innføre eiendomsskatt for å finansiere disse tiltakene?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken