Gå til sidens hovedinnhold

Kjære minoritetsforeldre: Alle kan ikke bli leger og ingeniører!

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg hører stadig flere og flere minoritetsungdommer både på videregående skole og på ungdomsskolen som har bare to utdanningsvalg, nemlig enten lege eller ingeniør. Etter å ha møtt så mange ungdommer som har slike drømmer mange ganger i både jobben, både som lærer og andre steder, tenkte jeg å gå litt nærmere inn på denne saken med foreldre i fokus.

Mange minoritetsforeldre har et sneversyn når det gjelder utdanning.

DU KAN FØLGE DT-DEBATTEN PÅ FACEBOOK.

Mange tror for at for å få en bedre fremtid i Norge eller i utlandet, er det viktig at barna blir enten lege eller ingeniør. Men alle kan ikke bli leger og ingeniører.

Hva om de lar barna velge utdanninga selv?

Jeg som lærer, og ikke minst som pappa, ville aldri presset ungene mine eller elevene til å bli noe de overhodet ikke er interessert i. Barna må få lov å velge den utdanningen de er interessert i, ikke den utdanningen foreldrene ønsker for barna sine.

Det er nemlig barna som skal leve med dette utdanningsvalget, ikke foreldrene.

LES OGSÅ: Næringslivets beskjed til ungdom er helt klar: Velg realfag. Bli ingeniør.

Utdanningsvalg er en personlig sak – og jeg har selv opplevd hvor vondt det er å bli presset på en ting en ikke er interessert i.

Så kjære ungdommer. Dere kan bli hva dere vil. Kjære minoritetsungdom. Du kan også bli det du måtte ønske å bli.

Det er du som har størst ansvar for å planlegge din fremtid, på den måten du ønsker. Det er ikke foreldre dine.

Du kan bli rørlegger, elektriker og alt mulig, slett ikke bare lege og ingeniør.

LES OGSÅ: Jeg var en vanskelig elev. Jeg kan innrømme det nå...

Når du velger en utdanning som du er interessert i blir det nemlig mye lettere å fullføre enn om du velger en utdanning du føler deg tvunget til å ta. Det er dessverre mange minoritetsbarn dropper ut utdanningen på grunn av uheldig utdanningspress.

Det er helt åpenbart at så mange minoritetsungdommer dropper ut av videregående skole fordi utdanninga ble helt annerledes en de hadde forstilt seg.

Jeg har også snakket med så mange elever som er på kanten til å droppe ut av skolen fordi de oppfatter utdanningen som kjedelig og vanskelig. Når jeg spør hvorfor han eller hun velger en utdanning de synes er kjedelig og for vanskelig, er det foreldrene de peker på. 

Så denne meldingen går først og fremst til foreldrene. Kjære foreldre! La barna velge utdanning selv  – og respekter den utdanningen barna velger uavhengig av utdanningens status.

LES OGSÅ: Formyndermennesket

Minoritetsforeldre er ofte opptatt av hva som har status i deres miljø. De er opptatt at folk snakker positivt om barna deres, men er det så viktig? Svaret på det er selvsagt nei.

Men når barna velger utdanning og foreldrene støtter for det, er det mye lettere for barna å fullføre utdanning og bli fornøyde i sine yrkesliv.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* «Frps lovnader har ikke vært annet enn en stor bløff»

* Werp må slite for fire nye år

* Drammens utvikling - det store bildet

Kommentarer til denne saken